Ga naar de inhoud
Ganache - chocolade met room

Ganache

De Magie van Ganache. Ontdek hoe je met slechts enkele basisingrediënten een weelderige chocoladeverleiding creëert – perfect voor diverse soorten desserts.
Totale tijd: 30 minuten
Gang: Dessert
Keuken: Belgisch
Trefwoord: chocoladevulling, ganache, kogeltruffels, praline, truffels

Notities

Basisingrediënten

 • 200gr room
 • 200gr chocolade (naar keuze)
 • 30gr aroma’s of smaakstoffen (likeuren, zeezout, cocktails, fruitpuree, …)

Werkwijze

 1. Smelt de chocolade
 2. Kook de room
 3. Doe de room in de chocolade en meng goed.
 4. Laat wat afkoelen en voeg dan eventuele smaakstoffen toe.
Bovenstaande instructies en ingrediënten vormen de basis. De juist ingrediënten en hun verhouding samen met de instructies kan variëren naar gelang wat je van plan bent met de ganache.

Uit wat bestaat een ganache ?

Ganache bestaat meestal uit minstens 2 basisingrediënten, zijnde room en chocolade (melk/fondant/witte). 
De verhouding tussen de ingrediënten kan sterk variëren in functie van het uiteindelijk gebruik van de ganache en de gewenste smaak.
Daarnaast kunnen we de ganache een specifieke smaak bezorgen dankzij het gebruik van aroma’s zoals likeuren, fruitpuree’s,  thee, koffie, …

Wat kan ik doen met ganache ?

 1. Vulling voor Truffels en Pralines: Ganache is perfect als rijke, romige vulling voor zelfgemaakte truffels en pralines. Door de ganache op te kloppen, krijg je een luchtige textuur die heerlijk smelt in de mond.
 2. Glazuur voor Taarten en Cupcakes: Laat de ganache afkoelen tot hij smeerbaar is en gebruik hem als glazuur voor taarten, cupcakes en andere gebakjes. Het geeft een gladde, glanzende afwerking en een diepe chocoladesmaak.
 3. Dip voor Fruit en Snacks: Warme ganache kan dienen als een luxe dip voor aardbeien, bananen, marshmallows, of zelfs pretzels voor een zoet-zoute combinatie.
 4. Vulling voor Gebak: Gebruik ganache als laag tussen cake-lagen, in eclairs, of als vulling voor macarons voor een extra decadente ervaring.
 5. Saus over Desserts: Verdunde ganache kan worden gedrapeerd over ijs, pannenkoeken, wafels, of crepes als een rijke chocoladesaus.
 6. Chocolademousse: Klop de ganache tot hij licht en luchtig is en je hebt een eenvoudige, maar heerlijke chocolademousse.
 7. Koffie en Warme Dranken: Een lepel ganache in hete koffie of melk zorgt voor een heerlijke mocha of warme chocolademelk.

Kan ik ganache lang bewaren?

 • In de Koelkast: Ganache kan in een luchtdichte container tot maximum 2 weken in de koelkast worden bewaard. Zorg ervoor dat het goed afgedekt is om te voorkomen dat het andere geuren absorbeert.
 • Op Kamertemperatuur: Als de ganache voornamelijk uit chocolade en room bestaat, kan deze een paar dagen op kamertemperatuur worden bewaard. Echter, als het warmer weer is of als er andere ingrediënten zoals fruitpuree of boter in zitten, is het beter om het in de koelkast te bewaren.
 • Invriezen: Ganache kan ook worden ingevroren. In een goed afgesloten container of diepvrieszak kan het tot 1 jaar bewaard blijven. Laat het in de koelkast ontdooien voordat je het gebruikt.
 • Kwaliteit behouden: Om de beste kwaliteit te behouden, is het belangrijk om ganache voorzichtig op te warmen indien nodig. 

Kan een ganache in de diepvries?

Ja, ganache kan zeker ingevroren worden. Hier zijn enkele tips voor het invriezen van ganache:
 • Afkoelen: Laat de ganache volledig afkoelen voordat je deze invriest. Dit helpt om condensatie te voorkomen.
 • Luchtdicht Verpakken: Gebruik een luchtdichte container of een diepvrieszak om de ganache in te vriezen. Dit helpt om vriesbrand en het absorberen van andere geuren in de vriezer te voorkomen.
 • Labelen: Vergeet niet om de datum en eventueel het type ganache op de verpakking te schrijven, zodat je weet hoe lang het al bewaard wordt.
 • Ontdooien: Om de ganache te gebruiken, ontdooi het in de koelkast. Dit kan enkele uren of een nacht duren, afhankelijk van de hoeveelheid.
 • Heropwarmen: Na het ontdooien kan de ganache weer wat stijf zijn. Je kunt het zachtjes opwarmen in een magnetron of au bain-marie om het weer glad en smeerbaar te maken. Roer het goed door om eventuele klontjes te voorkomen.
 • Houdbaarheid: In de diepvries kan ganache tot wel een jaar bewaard worden zonder significant kwaliteitsverlies.

Recepten met ganache

zie hier enkele van onze recepten met ganache
 
 

Alle weetjes over chocolade

 
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

1 reactie op “Ganache”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating