Porties: 4
Ingrediënten
Voor het vlees
Voor de duxelles
Overige ingrediënten
- 12 plakjes prosciutto (of serranoham)
- 500 g bladerdeeg (vers of ontdooid)
- 2 eidooiers (losgeklopt met 1 el water (voor het eierglazuur))
- Bloem (voor het bestuiven van het werkblad)
Instructies
Voorbereiding van het vlees:
- Kruid de filet mignon rondom met zout en peper.
- Verhit de boter in een grote koekenpan op hoog vuur. Voeg een takje tijm en laurier toe en een teentje geplette look
- Schroei de ossenhaas aan alle kanten dicht, max. 2 minuten per kant.
- Haal het vlees uit de pan en laat het volledig afkoelen.
- Bestrijk het afgekoelde vlees rondom met mosterd en zet in de frigo.
Bereiding van de duxelles:
- Doe de champignons, knoflook, sjalot en tijmblaadjes in een keukenmachine en maal tot een fijne pasta.
- Smelt de boter in een koekenpan op middelhoog vuur.
- Voeg het champignonmengsel toe en bak tot het meeste vocht is verdampt, ongeveer 10-15 minuten.
- Breng op smaak met zout en peper en laat het mengsel afkoelen. De duxelles moet droog zijn!
Samenstellen:
- Leg een groot stuk vershoudfolie op het werkblad.
- Leg de plakjes prosciutto overlappend op de folie, zodat er een rechthoek ontstaat die groot genoeg is om de ossenhaas in te wikkelen.
- Verspreid de afgekoelde duxelles gelijkmatig over de prosciutto.
- Plaats de ossenhaas bovenop het champignonmengsel.
- Gebruik de folie om de prosciutto strak om het vlees te wikkelen, vorm een stevige rol.
- Wikkel de rol strak in de folie en laat deze minstens 30 minuten in de koelkast opstijven.
Inpakken in bladerdeeg:
- Verwarm de oven voor op 200°C (of 180°C hetelucht).
- Bestuif het werkblad licht met bloem en rol het bladerdeeg uit tot een rechthoek die groot genoeg is om het vlees te omhullen.
- Verwijder de folie van het vlees en leg het in het midden van het bladerdeeg.
- Bestrijk de randen van het deeg met het eierglazuur.
- Wikkel het deeg om het vlees en druk de naden goed aan om ze af te sluiten.
- Snijd overtollig deeg weg en plaats de Beef Wellington met de naad naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Bestrijk de bovenkant met eierglazuur. Optioneel kun je decoraties aanbrengen met overgebleven deeg en deze ook bestrijken.
- Maak enkele kleine inkepingen bovenop om stoom te laten ontsnappen tijdens het bakken.
Bakken:
- Bak de Beef Wellington gedurende 40-45 minuten in de voorverwarmde oven, tot het bladerdeeg goudbruin is.
- Gebruik een vleesthermometer om de kerntemperatuur te controleren; voor rare is dit ongeveer 50°C.
- Haal het gerecht uit de oven en laat het 10 minuten rusten voordat je het aansnijdt.
Tips
- Ossenhaas is zeer geschikt voor Beef Wellington. Ossenhaas bestaat uit Chateaubriand, tournedos en Filet Mignon. Ik heb hier Filet Mignon gebruikt.
- Zorg ervoor dat je het vlees voldoende en zeker krokant aanbakt, anders zal het eerder gestoofd vlees zijn in plaats van gebakken.
- Als het vlees 10 minuut rust dan kan de kern nog enkele graden stijgen. Hou hier rekening mee.