Ga terug
Email Link
Afdrukken
Afbeelding recept
Instruction Images
Notities
–
+
servings
Kleiner
Normaal
Groter
Kook modus
Verhinder dat je scherm uitvalt
Beef Wellington
Een klassiek en elegant gerecht van malse file mignon van ossenhaas, omhuld met smaakvolle duxelles, prosciutto en knapperig bladerdeeg.
Totale tijd:
2
uur
uur
Gang:
Hoofdgerecht
Keuken:
Brits
Trefwoord:
beef wellington, filet pure, ossehaas, tournedos
Servings:
4
Ingrediënten
1x
2x
3x
Voor het vlees
▢
1
kg
filet mignon
(van ossenhaas)
▢
1
el
boter
▢
1
takje
tijm
▢
1
takje
rozemarijn
▢
1
teentje
knoflook
▢
zout
(naar smaak)
▢
peper
(naar smaak)
▢
2
el
mosterd
(Dijon)
Voor de duxelles
▢
500
g
champignons
(soort naar smaak)
▢
2
teentjes
knoflook
▢
1
sjalot
▢
2
el
boter
▢
2
takjes
verse tijm
▢
zout
(naar smaak)
▢
peper
(naar smaak)
Overige ingrediënten
▢
12
plakjes
prosciutto
(of serranoham)
▢
500
g
bladerdeeg
(vers of ontdooid)
▢
2
eidooiers
(losgeklopt met 1 el water (voor het eierglazuur))
▢
Bloem
(voor het bestuiven van het werkblad)
Instructies
Voorbereiding van het vlees:
Kruid de filet mignon rondom met zout en peper.
Verhit de boter in een grote koekenpan op hoog vuur. Voeg een takje tijm en laurier toe en een teentje geplette look
Schroei de ossenhaas aan alle kanten dicht, max. 2 minuten per kant.
Haal het vlees uit de pan en laat het volledig afkoelen.
Bestrijk het afgekoelde vlees rondom met mosterd en zet in de frigo.
Bereiding van de duxelles:
Doe de champignons, knoflook, sjalot en tijmblaadjes in een keukenmachine en maal tot een fijne pasta.
Smelt de boter in een koekenpan op middelhoog vuur.
Voeg het champignonmengsel toe en bak tot het meeste vocht is verdampt, ongeveer 10-15 minuten.
Breng op smaak met zout en peper en laat het mengsel afkoelen. De duxelles moet droog zijn!
Samenstellen:
Leg een groot stuk vershoudfolie op het werkblad.
Leg de plakjes prosciutto overlappend op de folie, zodat er een rechthoek ontstaat die groot genoeg is om de ossenhaas in te wikkelen.
Verspreid de afgekoelde duxelles gelijkmatig over de prosciutto.
Plaats de ossenhaas bovenop het champignonmengsel.
Gebruik de folie om de prosciutto strak om het vlees te wikkelen, vorm een stevige rol.
Wikkel de rol strak in de folie en laat deze minstens 30 minuten in de koelkast opstijven.
Inpakken in bladerdeeg:
Verwarm de oven voor op 200°C (of 180°C hetelucht).
Bestuif het werkblad licht met bloem en rol het bladerdeeg uit tot een rechthoek die groot genoeg is om het vlees te omhullen.
Verwijder de folie van het vlees en leg het in het midden van het bladerdeeg.
Bestrijk de randen van het deeg met het eierglazuur.
Wikkel het deeg om het vlees en druk de naden goed aan om ze af te sluiten.
Snijd overtollig deeg weg en plaats de Beef Wellington met de naad naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat.
Bestrijk de bovenkant met eierglazuur. Optioneel kun je decoraties aanbrengen met overgebleven deeg en deze ook bestrijken.
Maak enkele kleine inkepingen bovenop om stoom te laten ontsnappen tijdens het bakken.
Bakken:
Bak de Beef Wellington gedurende 40-45 minuten in de voorverwarmde oven, tot het bladerdeeg goudbruin is.
Gebruik een vleesthermometer om de kerntemperatuur te controleren; voor rare is dit ongeveer 50°C.
Haal het gerecht uit de oven en laat het 10 minuten rusten voordat je het aansnijdt.
Serveren:
Snijd de Beef Wellington met een scherp mes in dikke plakken.
Serveer met bijgerechten naar keuze, zoals geroosterde groenten, aardappelpuree of een frisse salade.
Tips
Ossenhaas is zeer geschikt voor Beef Wellington. Ossenhaas bestaat uit Chateaubriand, tournedos en Filet Mignon. Ik heb hier Filet Mignon gebruikt.
Zorg ervoor dat je het vlees voldoende en zeker krokant aanbakt, anders zal het eerder gestoofd vlees zijn in plaats van gebakken.
Als het vlees 10 minuut rust dan kan de kern nog enkele graden stijgen. Hou hier rekening mee.