Stoofvlees van varkenswangetjes

Een heerlijke, traditionele Vlaamse stoverij kan ook met varkenswangetjes gesmoord in bier en kruiden.
Totale tijd: 3 uur
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Vlaams
Trefwoord: stoofvlees, stoverij
Porties: 4
calorieën: 600kcal

Ingrediënten
 

Het vlees

  • 2 el boter
  • 1 kg varkenswangetjes
  • peper (naar smaak)
  • zout (naar smaak)
  • 1 zakje stoofvleeskruiden (optioneel)
  • 2 el bloem

De saus

Instructies

Voorbereiding

  • Snijd het 1 kg varkenswangetjes in blokjes van ongeveer 3 cm. Doe het vlees in een kom en kruid flink met met zout, peper en eventueel met 1 zakje stoofvleeskruiden. Bestrooi ook met 2 el bloem en meng goed.
  • Versnipper de 2 uien. Maak de 250 g champignons schoon en snij in partjes. Rasp de 4 wortelen en snij in schijfjes.

Uitvoering

  • Smelt 2 el boter in een grote stoofpan op middelhoog vuur. Bak het vlees in porties krokant bruin aan alle kanten. Haal het vlees uit de pan en zet apart.
  • Deglaceer de bodem met een beetje boter en/of een beetje bier. Bak de uien op laag vuur tot ze zacht en goudbruin zijn, ongeveer 10 minuten.
  • Leg het vlees terug in de pan op de uien. Voeg 1 kruidnagel, 2 laurierblaadjes en 2 takjes verse tijm. Voeg de versnipperde wortelen en champignons toe. Overgiet met 0,75 l bier.
  • Smeer de 2 sneetjes brood aan één kant in met 2 el mosterd en leg ze met de mosterdkant naar beneden op het stoofvlees.
  • Voeg 1 el ahorn siroop en 1 el appelazijn toe.
  • Breng het geheel aan de kook, zet het vuur laag en laat het stoofvlees zachtjes sudderen met het deksel op de pan voor 1 tot 1,5 uur, of totdat het vlees boterzacht is.
  • Roer het stoofvlees door, verwijder de laurierblaadjes en tijmtakjes.
  • Proef en werk af met extra peper, zout, zoet (ahorn siroop) of zuur (appelazijn).
  • Serveer het stoofvlees met frietjes, aardappelpuree of een stuk knapperig brood.

Voedingswaarden

Serving: 1portie | Calories: 600kcal

Tips

  • Dikte van de saus: De saus wordt dikker door de bloem, een boterham, en het inkoken. Is dat nog niet voldoende? Voeg dan koude donkere roux toe (gekocht of zelfgemaakt).
  • Zoetheid van de saus: Maak de saus zoeter door donkere suiker of ahornsiroop te gebruiken.
  • Bierkeuze: In dit recept werd Pied Boeuf donker tafelbier gebruikt, dat al een zoete toets geeft. Andere donkere bieren zijn ook geschikt, maar let op, elk bier geeft zijn eigen specifieke smaak (zoet/bitter) aan de saus!
  • Wortelen en champignons: Misschien geen onderdeel van het origineel recept maar ik heb het graag.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept beoordeling




Scroll naar boven