Choux Parisien

Een klassiek Frans dessert van soezen gevuld met slagroom en gebonden krieken afgewerkt met een laagje bloemsuiker.
Totale tijd: 1 uur 30 minuten
Gang: Dessert
Keuken: Frans
Trefwoord: banketbakkersroom, soezenbeslag
Porties: 8 stuks
calorieën: 320kcal

Ingrediënten
 

Soezenbeslag

Gebonden krieken

Opgeklopte room

Instructies

Bereid het soezenbeslag

  • Verwarm 100 g water en 50 g boter in een pan tot de boter volledig gesmolten is.
  • Als het mengsel kookt, haal de pot van het vuur en voeg een snuifje zout en 75 g bloem in één keer toe. Roer goed op een zacht vuur gedurende meerdere minuten tot er een samenhangende deegbal ontstaat.
  • Tijd om de 2-3 eieren een voor een toe te voegen. Doe de deeg in een koude pot en voeg het eerste ei toe. Roer goed tot het ei is opgenomen.
  • Voeg de overige eieren één voor één toe, waarbij je telkens goed roert tot een glanzend, stevig beslag ontstaat. Voeg het laatste ei eventueel gedeeltelijk toe als het beslag al de juiste consistentie heeft. Zorg ervoor dat de pot niet meer op het vuur staat wanneer de eieren worden toegevoegd.
  • Doe het beslag in een spuitzak met een gladde spuitmond (maat 12) en spuit een ronde vorm van ongeveer 5 cm diameter.
    Tip : zet een glas van 5cm op je bakplaat en bestrooi het met poedersuiker. Ga zo de bakplaat af.
    Choux Parisienne - gespoten - met bak ernaast om af te dekken
  • Bak in een voorverwarmde oven op 200°C. De eerste 15 minuten zijn deze afgedekt met een andere bakvorm. Verwijderd dan de bakvormen en laat deze nog 10 minuten verder bakken.
    Choux Parisienne - net uit de oven

Bereid de kriekenvulling

  • Neem 1 bokaal krieken en scheid het kriekensap van de krieken.
  • Los het maïszetmeel met enkele soeplepels kriekensap.
  • Meng het overige kriekensap met de suiker in een pan en breng aan de kook.
  • Voeg het papje met de maïszetmeel toe en roer goed.
  • Voeg de uitgelekte krieken toe en laat even kort en zacht doorkoken. Laat afkoelen.

Klop de slagroom

  • Klop de 400 g room stijf samen met de 60 g suiker.
  • Doe in een spuitzak met een gekartelde douille 12.
  • Zet in de frigo tot gebruik.

Afwerking

  • Snij het dakje van de soezen.
  • Spuit op de bodem een fijn laag opgeklopte room.
  • Bedek met minstens 4 krieken en wat gebonden kriekensap.
  • Spuit rijkelijk de opgeklopte room.
  • Zet het dakje terug op de soezen.
    Choux Parisienne
  • Werk af met wat poedersuiker
    Choux Parisienne - in 2 gesneden

Voedingswaarden

Calories: 320kcal

Tips

  • Voor een extra feestelijke presentatie kun je de zwaantjes bestuiven met poedersuiker of decoreren met gesmolten chocolade.
  • Vervang de ananas door ander fruit, zoals aardbeien of frambozen, voor variatie.
 

Meer soezen

 
 
bron en inspiratie : CVO Gent – cursus Vet- en kookdegen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept beoordeling




Scroll naar boven