Materiaal
- 1 handmixer
Ingrediënten
- 2 eidooiers
- 1 el Dijon mosterd
- 2 teentjes knoflook (fijngehakt)
- 4 ansjovisfilets (fijngehakt)
- 2 el vers citroensap
- 1 el witte wijnazijn
- 250 ml olijfolie
- 60 g geraspte Parmezaanse kaas
- 1 tl Worcestershire saus
- Zout (naar smaak)
- Peper (naar smaak)
Instructies
- Meng de eidooiers, Dijon mosterd, knoflook en ansjovisfilets in een smalle hoge pot.
- Voeg het citroensap en de witte wijnazijn toe en meng goed.
- Start de mixer en voeg langzaam de olijfolie toe totdat de dressing dik en romig is.
- Voeg de geraspte Parmezaanse kaas toe en meng goed.
- Breng op smaak met zout, peper en Worcestershire saus.
- Proef en pas de smaak aan indien nodig.
- Serveer onmiddellijk of bewaar in de koelkast voor later gebruik.
Voedingswaarden
Caesar dressing is een romige saus gemaakt van eidooiers, olijfolie, ansjovis, knoflook, Dijon mosterd, Parmezaanse kaas, citroensap, witte wijnazijn en Worcestershire saus.
Caesar dressing werd voor het eerst gemaakt door de Italiaans-Amerikaanse chef Caesar Cardini in de jaren 1920. Cardini, die een restaurant had in Tijuana, Mexico, creëerde de salade en dressing naar verluidt op een drukke dag toen de keuken bijna geen ingrediënten meer had.
Zelfgemaakte Caesar dressing kan in een luchtdichte container in de koelkast tot 3-5 dagen bewaard worden.
Ja, je kunt de ansjovis weglaten of vervangen door extra Worcestershire saus voor een vergelijkbare umamismaak.
Caesar dressing is rijk aan vetten en calorieën, vooral vanwege de olijfolie en kaas. Het kan onderdeel zijn van een gezond dieet als het met mate wordt geconsumeerd.
Het wordt niet aanbevolen om Caesar dressing in te vriezen, omdat de emulsie kan breken en de textuur kan veranderen na het ontdooien.
Je kunt variaties maken zoals een lichtere versie met Griekse yoghurt, of veganistische versies zonder eieren en ansjovis.
Caesar dressing is niet alleen geschikt voor Caesar salade, maar kan ook gebruikt worden als dip voor groenten, saus voor sandwiches of marinade voor kip.
Als de dressing te dun is, kun je langzaam meer olijfolie toevoegen terwijl je blijft mixen. Als de dressing te dik is, voeg dan een beetje water of extra citroensap toe om de gewenste consistentie te bereiken.