Ga naar de inhoud
Paasietjes met Praliné

Paaseitjes met praliné of gianduja

Hoe je chocolade paaseieren maakt met een gepaste vulling … Een stap-voor-stap gids voor een smakelijke Pasen.
2 uur
Keuken: Belgisch
Trefwoord: belgische chocolade, chocolade eitjes, paaseieren, Pasen

Materiaal

  • chocoladevormen van Paaseieren
  • Plamuurmes
  • brander
  • warmhoudplaat

Ingrediënten

  • chocolade getempereerd (melk/fondant/wit)
  • praliné of gianduja

Instructies

Voorbereiding van de Vormen:

  • Verwijder chocoladeresten van de chocoladevormen met behulp van een plamuurmes.
  • Gebruik een brander om de chocoladevormen licht te verwarmen. Maak ze vervolgens proper met keukenpapier.

Mouleren:

  • Vul de vormen volledig met getempereerde chocolade. Leg 10s op de trilplaat en nogmaals max 10s (8s voor witte) omgekeerd. Schreep de overtollige chocolade af en zet de mal rechtop op bakpapier.
  • Laat ze meerdere minuten uitharden. Verwijder dan de overtollige chocolade met een plamuurmes en laat verder uitharden.
    Gemouleerde paaseitjes

Vulling:

  • Neem of maak de vulling, hier praliné of gianduja.
  • Laat de vulling afkoelen indien nodig. Doe de vulling in een spuitzak en rol over een marmeren tafel om de vulling nog sneller te laten afkoelen. De vulling moet minder dan 30°C zijn anders smelt de chocolade die reeds in de vormen zit.
  • Doe de vulling in de halve eitjes, blijf minstens één mm over van de rand.
  • Nadat je een chocoladevorm gevuld hebt, tik een 10-tal seconden met de mal op tafel om de vulling evenredig te verdelen.

Koelen:

  • Zet de chocoladevormen in de frigo voor minstens 1h.

Samenvoegen:

  • Haal de chocoladevormen uit de frigo en laat even opwarmen. (max 10 min)
  • Verwarm de bovenste laag van de chocoladevormen kort met de brander zodanig dat we ze makkelijker kunnen samenvoegen.
  • Leg een laag chocolade (dito soort als eitje) op de mal en schreep zacht af met het paletmes. Dito voor de 2e gelijkaardige mal.
  • Leg de chocladevormen mooi naast elkaar en vouw ze samen. Bind ze vast met het juiste bindmateriaal. Verwijder overtollige choclade aan de randen.
  • Draai enkele keren om en plaats onmiddellijk in de frigo voor minsten 1h.

Afwerking

  • Haal de chocoladevormen uit de frigo, verwijder het bindmateriaal en klop de chocoladevorm op tafel om de eitjes eruit te halen.
  • Zijn er enkele eitjes niet mooi heel gebleven? Met behulp van een warmteplaat kan je deze een voor een terug "plakken".

Extra

bron en inspiratie – CVO Gent – Cursus Pralines
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating