Porties: 6
calorieën: 350kcal
Ingrediënten
Instructies
Met de mixer
- Doe het ei, mosterd en azijn in een smalle hoge kom
- Mix de ingrediënten op lage snelheid tot ze goed gemengd zijn.
- Voeg terwijl de mixer draait, geleidelijk de olie toe. Begin met een paar druppels en verhoog geleidelijk tot een dunne straal. Ga door tot de mayonaise dik en romig is.
- Breng op smaak met zout en peper.
- Bewaar de mayonaise in een schone pot in de koelkast.
Met de hand
- Scheid de dooier van het eiwit en gebruik alleen de dooier. Doe de dooier in een kom samen met de mosterd en witte wijnazijn.
- Klop het mengsel met een garde tot het goed gemengd is.
- Voeg nu heel langzaam en geleidelijk de olie toe, terwijl je constant klopt. Begin met een paar druppels en verhoog geleidelijk tot een dunne straal. Het is belangrijk om de olie echt langzaam toe te voegen om te zorgen dat de mayonaise niet schift.
- Blijf kloppen totdat de mayonaise de gewenste dikte heeft bereikt. Dit kan enkele minuten duren.
- Breng op smaak met zout en peper.
Voedingswaarden
Calories: 350kcal
Optioneel
- Voeg kruiden of specerijen toe, zoals knoflook,dille, tuinkruiden, worchestersaus, … voor een eigen twist.
Tips
- Pas de dikte aan door een beetje water toe te voegen. Het toevoegen van water zal er ook voor zorgen dat de mayonaise witter wordt.
- Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn voor een optimale emulsie.
- Mislukt de mayonaise? Zet deze opzij en probeer opnieuw. Lukt het dan wel dan kan je de “mislukte” mayonaise toevoegen ipv olie.
- De mayonaise is een week houdbaar in de frigo