Culinary terms – what do they really mean?

Every cook – professional or hobby – sooner or later comes across words like blanching, deglazing or julienne cutting.
On this page you will find an overview of culinary terms with their meaning and application in the kitchen. So you will not only understand what they mean, but also how to use them yourself.

Basic cooking techniques

Explanation of terms such as baking, poaching, blanching, au gratin, stewing, stir-frying, etc.

Sauces & distractions

Explanation of terms such as roux, velouté, emulsion, liaison, reduction, …

Cutting Techniques

Julienne, brunoise, chiffonade, paysanne, mirepoix …

French and Italian cuisine language

Terms such as à la meunière, al dente, mise en place, amuse, confit, …

Culinair woordenboek

All | # A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z | Submit a name
There are currently 4 names in this directory beginning with the letter Z.
Z

Zarzuela
Catalaans gerecht met verschillende soorten vis - schaal-en schelpdieren - gestoofd in uien - paprika - tomaten - knoflook en olijfolie. Het wordt geserveerd met croutons - citroen en peterselie.

Zeste
Zeste is de fijn geraspte schil van citrusvruchten zoals sinaasappels, citroenen, en limoenen. Deze techniek wordt vaak gebruikt om een frisse, fruitige smaak toe te voegen aan gerechten en desserts. De schil bevat essentiële oliën die een intense smaak geven. Het is wel belangrijk om alleen het gekleurde deel van de schil te gebruiken, want het witte gedeelte kan bitter zijn. In de Franse keuken wordt zeste vaak gebruikt in recepten zoals madeleines of crème brûlée, om een subtiele citrusnoot te geven.

Zetten
Van een zetdeeg.

Zeven
Vaste stoffen of vloeistoffen van grote delen ontdoen.


Submit a name

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top