Culinair woordenboek

All | # A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z | Submit a name
There are currently 29 names in this directory beginning with the letter M.
M

Macédoine
In gelijkmatige blokjes gesneden groenten en fruit.

Maceren
Zekere elementen van fruit enige tijd in een likeur laten drenken.

Macéreren
het laten weken in vinaigrette - wijn - likeur om de smaak te verheffen - zoals ananas met maraquin - tomatenschijfjes met vinaigrette - gevogelte in cognac -…

Malen
Fijnmaken met handgereedschap en machine.

Marineren
Vlees en of wild korte of langere tijd in een meestal zachtzure gekruide vloeistof zetten om het geuriger en of malser te krijgen gedurende 1 tot 24 uur.

Marmereffect
Bijvoorbeeld van twee verschillende soorten beslag in een cake.

Marmite
Grote kookpan.

Mascarpone
Italiaanse dikke room - veel gebruikt bij onder andere desserts. Eigenlijk is het geen kaas - want het product ondervindt geen rijping. Toch in de volksmond wel een verse kaas genoemd.

Maskeren
Met slagroom of crème bestrijken.

Matignons
gestoofde mengeling van wortels - uien en selder - met kruiden als laurier - tijm.

Medallion
Een klein - rond stukje vlees of vis. Zacht en mager als het is - heeft het aan een korte bereidingswijze genoeg.

Melange
Frans woord voor mengsel. Het heeft meestal betrekking op een combinatie van verschillende vruchten of groenten die tezamen zijn bereid.

Mêleren
Mengen. Met gard - spatel of machine.

Meten
Suikergehalte - inhoudsmaten - deeg meten m.b.v. meetlat.

Meunière
Franse term voor een gerecht (meestal vis) dat in boter is gebakken - afgemaakt met zout - peper en citroensap en gegarneerd met gehakte peterselie. Letterlijk: op de wijze van de molenaarsvrouw.

Mie de pain
Broodkruimels van witbrood.

Mignonette
In de context van kruiden en specerijen, is "mignonette" een term voor grof gemalen of geplette peper.

Mijoter
lang en zachtjes laten koken - sudderen - bij stoofpotten - soepen -…

Mirepoix
Een mengsel van fijngesneden groenten en kruiden. Met reepjes doorregen spek wordt gesproken van een vette mirepoix.

Mirepoix au gras
Mengsel van fijne groenten - kruiden en magere spek dat bij bereiding van sauzen en soepen wordt gebruikt.

Mise en place
voorbereiding voor het eigenlijke koken: snijden - marineren -… zodat bij het bereiden alles klaar staat.

Modelleren
In model brengen.

Monteren
Binden met koude boter van warme sausen en soepen.

Moot
Een darne of moot is een dikke snede van een ronde vis, zoals zalm of tonijn, gesneden loodrecht op de ruggengraat. Deze snijwijze omvat een deel van de ruggengraat en resulteert in een stevig stuk vis met vlees aan beide zijden van het bot. Darnes zijn geschikt voor verschillende kookmethodes zoals grillen, bakken of stomen, en staan bekend om hun presentatie en gelijkmatige gaarheid. Een gegrilde zalm darne met een eenvoudige marinade van citroen en dille is een populair en smakelijk gerecht.

Mortifier
Vlees - wild of gevogelte op een droge - koele plaats hangen om het malser te maken (besterven gedurende enige tijd).

Mouilleren
Toevoegen van vocht.

Mousse
Een licht en luchtig gerecht van zoete of hartige ingrediënten dat zowel zoet als hartig kan zijn. De basis vormt een vla van eidooier waardoor stijf geslagen eiwit en/of slagroom wordt geschept tot een gelijkmatig geheel. Dikwijls gemaakt in een decoratieve vorm en warm of koud gestort.

Muscovado suiker
Muscovado suiker wordt geproduceerd uit ongeraffineerde rietsuiker - waar een sterke smaak van melasse aan zit.

Myoteren
Smoren zonder te kleuren van bijvoorbeeld kerrie of paprika poeder met als doel de smaak te verbeteren.


Submit a name

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top