Culinary terms – what do they really mean?

Every cook – professional or hobby – sooner or later comes across words like blanching, deglazing or julienne cutting.
On this page you will find an overview of culinary terms with their meaning and application in the kitchen. So you will not only understand what they mean, but also how to use them yourself.

Basic cooking techniques

Explanation of terms such as baking, poaching, blanching, au gratin, stewing, stir-frying, etc.

Sauces & distractions

Explanation of terms such as roux, velouté, emulsion, liaison, reduction, …

Cutting Techniques

Julienne, brunoise, chiffonade, paysanne, mirepoix …

French and Italian cuisine language

Terms such as à la meunière, al dente, mise en place, amuse, confit, …

Culinair woordenboek

All | # A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z | Submit a name
There are currently 15 names in this directory beginning with the letter K.
K

Karameliseren
suiker wordt omgezet in karamel door verhitting op een laag vuur. Je kan lichte - blonde of donkerbruine karamel maken.

Karamelliseren
Het bruin laten kleuren van suiker door verhitting.

Keuze materieel
Gereedschap/ serviesgoed.

Klaren
het helder maken van bouillons - of het verwijderen van eiwitbestanddelen uit boter door de ze te smelten zodat de vaste bestanddelen naar de bodem zakken en je de heldere vloeistof kan afgieten. Geklaarde boter is geschikt voor het bakken bij hoge temperaturen.

Klaren of clarifiëren
Het helder maken of zuiveren van bouillon door deze langzaam met wat eiwit te verhitten en vervolgens te zeven.

Kleuren
Gebruik juiste hoeveelheid kleurstoffen.

Kneden
Ingrediënten - meestal bloem met water en/of melk en eventueel gist - boter en/of ei zo vermengen dat een deeg ontstaat. Kneden kan met de hand of met de machine worden gedaan.

Kneuzen
Specerijen of kruiden (citroengras - knoflook - peperkorrels) in een vijzel of met de platte kant van een mes beschadigen om het aroma vrij te maken.

Knippen
Vinnen van vis verwijderen.

Koelen
In het juiste materieel en bij de juiste temperatuur.

Koken
Het breiden van producten in een vloeistof bij een temperatuur van 100°C.

Kokswereld magazine
Kokswereld biedt échte verhalen ingrediënten uit de professionele keuken.

Konfijten
Inmaken in suikerstroop of garen in vetstof.

Kostprijsberekening
Maak je calculatie in de kokswereld kostprijsberekening - ontdek hoeveel je overhoudt en wat de prijs wordt.

kumquat
Een kumquat is een kleine, eetbare, ovale vrucht die lijkt op een sinaasappel, maar veel kleiner is. Hier zijn enkele kenmerken:
  • Smaak: De schil is zoet, terwijl het vruchtvlees zuur is. Kumquats worden vaak in hun geheel gegeten.
  • Gebruik: Ze worden gebruikt in marmelades, compotes, en als garnering voor salades en desserts.
  • Oorsprong: Oorspronkelijk uit Azië, nu wereldwijd geteeld.
  • Variëteiten: Er zijn verschillende soorten, zoals de Nagami en Meiwa.
  • Voedingswaarde: Rijk aan vitamine C en vezels.


Submit a name

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top