Culinary terms – what do they really mean?

Every cook – professional or hobby – sooner or later comes across words like blanching, deglazing or julienne cutting.
On this page you will find an overview of culinary terms with their meaning and application in the kitchen. So you will not only understand what they mean, but also how to use them yourself.

Basic cooking techniques

Explanation of terms such as baking, poaching, blanching, au gratin, stewing, stir-frying, etc.

Sauces & distractions

Explanation of terms such as roux, velouté, emulsion, liaison, reduction, …

Cutting Techniques

Julienne, brunoise, chiffonade, paysanne, mirepoix …

French and Italian cuisine language

Terms such as à la meunière, al dente, mise en place, amuse, confit, …

Culinair woordenboek

All | # A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z | Submit a name
There are currently 8 names in this directory beginning with the letter L.
L

Lame
Schijfjes - plakjes truffel.

Larderen
Vlees doorrijgen met reepjes vet spek om mager vlees tijdens het braden mals en sappig te houden.

Lardons
Reepjes spek.

Lauw – warm
Handwarm - een temperatuur van 37 C - meestal gebruikt met betrekking tot een vloeistof.

Liaison
Bindmiddel bestaande uit eierdooier en room.

Liëren
Binden.

Lobbig
Stadium van een puddingmengsel - waarop het mengsel niet meer vloeit - maar nog niet stijf is. Het moment om het mengsel in de definitieve vorm over te brengen om het daarna - zonder roeren - verder te laten opstijven.

Lustrer
Doen glanzen door middel van een laagje gelei.


Submit a name

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top