Culinary terms – what do they really mean?

Every cook – professional or hobby – sooner or later comes across words like blanching, deglazing or julienne cutting.
On this page you will find an overview of culinary terms with their meaning and application in the kitchen. So you will not only understand what they mean, but also how to use them yourself.

Basic cooking techniques

Explanation of terms such as baking, poaching, blanching, au gratin, stewing, stir-frying, etc.

Sauces & distractions

Explanation of terms such as roux, velouté, emulsion, liaison, reduction, …

Cutting Techniques

Julienne, brunoise, chiffonade, paysanne, mirepoix …

French and Italian cuisine language

Terms such as à la meunière, al dente, mise en place, amuse, confit, …

Culinair woordenboek

All | # A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z | Submit a name
There are currently 8 names in this directory beginning with the letter H.
H

Habiller
Panklaar maken van vlees - vis - wild of gevogelte.

Hagelsnoer
De dikke eiwitstreng die de eidooier in het wit op z’n plaats houdt. Bij het stijfkloppen van eiwit moet het hagelsnoer worden gezeefd of met het eiwit worden los geroerd omdat ze het stabiliseren van het eiwitschuim bevorderen.

Hakken
Met batter of hakbijl, visgraten - vlees - beenderen.

Halveren
Hard gekookte eieren - komkommer - prei - tomaat - fruit.

Harold McGee
Schrijver van het boek Over eten en koken - een toegankelijk boek over de technische achtergronden van eten en koken.

Hoeveelheid bepalen
Volume - portionering.

Hollandse Nieuwe
Hollandse Nieuwe is de Nederlandse benaming voor haring - die in een bepaalde periode van het jaar gevangen en verkocht wordt.

Hors d’oeuvre
Koud of warm voorgerecht.


Submit a name

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top