Culinaire termen

Culinair woordenboek

Alles | # A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z | Naam toevoegen
Er zijn 21 namen in deze lijst die beginnen met de letter R.
R

Rafelen
Gepocheerd kippenvlees of op Oosterse wijze geroosterde eend tot draadjes trekken - meestal met behulp van twee vorken.

Rafraîchir
verfrissen - na blancheren onder koud stromend water houden.

Rangen
Het verwijderen van de draad bij verse peulvruchten - ook wel ‘afhalen’ genoemd (zie afhalen).

Raspen
Bijvoorbeeld van wortel of aardappelen.

Reduceren
Het inkoken van vloeistoffen om deze te concentreren en de hoeveelheid te verminderden.

Réduire (Reduceren)
inkoken van een saus om de smaak te verhogen. Wordt toegepast bij glaces - sauzen en fonds.

Regenereren
(Opnieuw) verhitten van voorbereide maaltijdelementen.

Reinigen
Schoonmaken.

Rémouillage
Tweede trek van bouillon.

Repaire
mengsel van bloem - water en eiwit om een cocotte of vorm hermetisch af te sluiten.

Revenir
vlees of groenten sauteren om het te laten kleuren.

Rijsmiddel
Een product dat wordt toegevoegd aan deeg of beslag om deze luchtiger te maken - bijvoorbeeld bakpoeder.

Rijzen
Het uitzetten van deeg door een toevoeging van een rijsmiddel.

Rissen
Het van de tros losmaken van aalbessen en zwarte bessen. Dit gaat gemakkelijk met een vork: trek met een vork langs de steel van een trosje bessen - zodat de individuele bessen loskomen.

Rissoleren
Bruin bakken onder regelmatig omschudden.

Roerbakken
Een Chinese bereidingstechniek voor het op een hoog vuur al roerend gaar maken van voedsel in heel weinig olie in een wadjang of een wok.

Roeren
Met spatel of gard.

Roken
Het in een afgesloten ruimte blootstellen van voedsel aan rook. Oorspronkelijk was het een manier om vlees en vis te conserveren maar roken wordt nu ook gebruikt om voedsel een aromatische smaak te geven.

Roosteren
Voedsel bereiden door het bloot te stellen aan directe hitte.

Roux
Basis mengsel van 5 delen boter en 6 delen bloem - die samen vermengd en verhit worden tot een zalfachtig mengsel - ter binding van soep - saus of salpicon.

Rozetjes
Het in ronde vorm spuiten van slagroom of bijvoorbeeld aardappelpuree.


Naam toevoegen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *