Culinaire termen

Culinair woordenboek

Alles | # A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z | Naam toevoegen
Er zijn 20 namen in deze lijst die beginnen met de letter G.
G

Gaarheid bepalen
Van bijvoorbeeld vlees - groenten - aardappelen.

Garneren
Van passend garnituur voorzien.

Garniture Marmite
wortelen - uien bestoken met kruidnagel en samengebonden prei - selder en bouquet-garni.

Gastrique
Inkooksel van witte wijn - dragonazijn - dragonstengels en sjalotten - dit ter bereiding van een bearnaise.

Gazpacho
Spaanse koude soep - waarin meestal tomaten en komkommer zitten - maar dit kunnen ook andere groenten zijn.

Geklaarde boter
gesmolten boter die wordt afgeschuimd om ze te ontdoen van onzuiverheden.

Gelatine
kleurloos en geurloos bindmiddel. Het is verkrijgbaar in poedervorm en in blaadjes - lost op in warme vloeistof en is - eens opgesteven - geleiachtig.

Glace
een stroperige bouillon verkregen door het inkoken van de jus van vlees - wild - vis of gevogelte. Deze glace wordt gebruikt om de smaak van saus - stoverij - soep -… te versterken.

Glace de viande
Ingekookte vleesbouillon - stroperig extract.

Glaceren
Een gerecht laten kleuren in de oven of onder de salamander. Of speciale kookwijze van groenten - of glans geven aan een gebak.

Glazuren
het aanbrengen van een laagje suiker- of chocoladeglazuur op gebak.

Gluten
Een in tarwe aanwezig eiwit dat voor elasticiteit zorgt. Tarwe met een hoog glutengehalte is het meest geschikt voor deeg dat moet rijzen - zoals brood.

Gnocchi
De Italiaanse variant van een aardappelgerecht. Kleine bolletjes gemaakt van aardappelpuree met bloem en ei die net als pasta gekookt worden.

Gratineren
In een hete oven of onder de grill een bruine korst geven aan een gerecht - dat is bedekt met kaas - saus en of paneermeel en of een klontje boter.

Gravlax
Traditioneel is het zalm gemarineerd met dille - zout en suiker - maar het marineren met dille (gravlax) is een bereidingswijze geworden die zowel bij vis als bij vlees toegepast kan worden.

Grillen
Roosteren. Het bruin en gaar maken van gerechten met gebruik van weinig vet - onder de grill en of op de barbecue.

Grilleren
roosteren. Geheel of gedeeltelijk garen van vlees - vis of groenten met behulp van stralende hitte en weinig vet onder de grill of op de barbecue. Door de hoge temperatuur ontstaat er snel een korst zodat het gerecht minder uitdroogt.

Grilpan
Een platte gietijzeren pan met ribbels om ingrediënten in te grillen. De ribbels verlenen er een barbecue-achtig streepeffect aan.

Grosse pièce
Hoofdschotel.

Guacamole
Dikke saus van gepureerde of gehakte avocado met kruiden erdoorheen - kan zowel mild als heet zijn.


Naam toevoegen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *