Ga naar de inhoud
Tête de Moine - bloem op een girolle

De Kunst van Tête de Moine: Veelzijdig

Ontdek de rijke smaak en unieke presentatie van Tête de Moine. Perfect als een elegante toevoeging aan je kaasplank, een verfijnde vulling voor je zondagse pistolet, een smaakvol onderdeel van je reeks aperitiefhapjes of als onderdeel van je salade of hoofdgerecht.
Totale tijd: 1 uur
Gang: Aperitief, Hoofdgerecht, Voorgerecht
Keuken: Zwitsers
Trefwoord: kaasplank, tête de moine, zwitserse kaas
Porties: 16
calorieën: 35kcal
Cost: 25€ / kg

Equipment

Ingrediënten

Instructies

  • Haal de kaas een klein uurtje op voorhand uit de koelkast.
  • Zet de girolle klaar
  • Duw deze in het midden door de pin. Duw even door zodanig dat kaas goed vastzit op de plank.
  • Draaien maar!

Video

Notities

 
Tête de Moine, ofwel “monnikshoofd”, is meer dan zomaar een kaas; het is een symbool van Zwitserse traditie en vakmanschap. Oorspronkelijk afkomstig uit de schilderachtige Jura-regio, biedt deze kaas een rijke geschiedenis en een ongeëvenaarde smaakervaring.
Een Stukje Geschiedenis
De geschiedenis van Tête de Moine gaat terug tot het jaar 1192, in het klooster van Bellelay. Al eeuwenlang wordt deze kaas op traditionele wijze geproduceerd, een erfenis die met elke krul wordt doorgegeven.
Smaak en Textuur
Wat Tête de Moine onderscheidt, is zijn robuuste, aromatische en licht bloemige smaak. Deze halfharde kaas, gemaakt van ongepasteuriseerde koemelk, heeft een gladde, bruine korst en een zachte, ivoorkleurige binnenkant. Bij het proeven smelt de kaas bijna in je mond, en onthult het een complexiteit die kaasliefhebbers betovert.
De Kunst van het Serveren
Uniek aan Tête de Moine is de wijze van serveren. Gebruikmakend van een ‘girolle’ of kaaskruller, wordt de kaas in delicate roosjes geschoren. Deze methode verbetert niet alleen de smaak door meer blootstelling aan lucht, maar zorgt ook voor een oogstrelende presentatie.
Culinair Gebruik
Deze kaas is een ster op elke kaasplank en een favoriet bij aperitieven. Het combineert prachtig met fruit, noten, en een scala aan wijnen, waardoor het een veelzijdige keuze is voor verschillende gelegenheden.
Een Beschermde Delicatesse
Tête de Moine geniet een Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB), een erkenning van zijn unieke karakter en de specifieke regio waar het wordt geproduceerd. Dit garandeert de authenticiteit en kwaliteit van elke kaaswiel.
Tot slot
Tête de Moine is niet alleen een kaas; het is een ervaring, een traditie, en een toonbeeld van Zwitsers vakmanschap. Of het nu gaat om het verrijken van je kaasplank of het toevoegen van een speciaal tintje aan je aperitiefassortiment, deze kaas is een ware culinaire schat.
Website fabrikant
 

Nutrition

Serving: 1bloem | Calories: 35kcal
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating