Culinaire termen – wat betekenen ze eigenlijk?
Iedere kok – professioneel of hobby – komt vroeg of laat woorden tegen als blancheren, deglaceren of julienne snijden.
Op deze pagina vind je een overzicht van culinaire termen met hun betekenis en toepassing in de keuken. Zo begrijp je niet alleen wat ze betekenen, maar ook hoe je ze zelf kunt gebruiken.
Basis kooktechnieken
Uitleg van termen zoals bakken, pocheren, blancheren, gratineren, stoven, roerbakken, enz.
Sauzen & afleidingen
Uitleg van termen zoals roux, velouté, emulsie, liaison, reduction, …
Snijtechnieken
Julienne, brunoise, chiffonade, paysanne, mirepoix …
Franse en Italiaanse keukentaal
Termen als à la meunière, al dente, mise en place, amuse, confit, …
Culinair woordenboek
Er zijn 3 namen in deze lijst die beginnen met de letter Q.
Q
Quenelles
Meelspijs - balletje of worstje van een gekruide farce op basis van gepureerd vlees - gevogelte of vis. Ze worden gepocheerd. Bekend zijn de quenelles de brochet - (snoek) uit Lyon.
Quiche
Hartige taart met een vulling van o.m. geklopte eieren - spek en kaas. Bekend is de Quiche Lorraine(uit Lotharingen).
Naam toevoegen
