Culinaire termen – wat betekenen ze eigenlijk?
Iedere kok – professioneel of hobby – komt vroeg of laat woorden tegen als blancheren, deglaceren of julienne snijden.
Op deze pagina vind je een overzicht van culinaire termen met hun betekenis en toepassing in de keuken. Zo begrijp je niet alleen wat ze betekenen, maar ook hoe je ze zelf kunt gebruiken.
Basis kooktechnieken
Uitleg van termen zoals bakken, pocheren, blancheren, gratineren, stoven, roerbakken, enz.
Sauzen & afleidingen
Uitleg van termen zoals roux, velouté, emulsie, liaison, reduction, …
Snijtechnieken
Julienne, brunoise, chiffonade, paysanne, mirepoix …
Franse en Italiaanse keukentaal
Termen als à la meunière, al dente, mise en place, amuse, confit, …
Culinair woordenboek
Er zijn 7 namen in deze lijst die beginnen met de letter I.
I
IJsbad
Een kom met ijsblokjes en water. Wordt gebruikt om mengsels snel af te koelen of om het kookproces tot staan te brengen zoals bij blancheren.
Inbranden
De bodem van een pan minder aanbak gevoelig maken door hem te verhitten en vervolgens met zout in te wrijven. Schoonwrijven en het proces herhalen - nu met olie.
Inkerven
Ondiepe sneden maken in het oppervlak van vis om het zout er beter in te laten trekken en de vis sneller en gelijkmatiger gaar te laten worden. Vetrandjes om vlees worden vaak ingekerfd om tijdens de bereiding kromtrekken te voorkomen.
Inmaken
Levensmiddelen in een bepaalde vloeistof (azijn - alcohol - zout- of suikeroplossing) leggen om ze een langere periode te kunnen bewaren.
Naam toevoegen
