Culinaire termen – wat betekenen ze eigenlijk?
Iedere kok – professioneel of hobby – komt vroeg of laat woorden tegen als blancheren, deglaceren of julienne snijden.
Op deze pagina vind je een overzicht van culinaire termen met hun betekenis en toepassing in de keuken. Zo begrijp je niet alleen wat ze betekenen, maar ook hoe je ze zelf kunt gebruiken.
Basis kooktechnieken
Uitleg van termen zoals bakken, pocheren, blancheren, gratineren, stoven, roerbakken, enz.
Sauzen & afleidingen
Uitleg van termen zoals roux, velouté, emulsie, liaison, reduction, …
Snijtechnieken
Julienne, brunoise, chiffonade, paysanne, mirepoix …
Franse en Italiaanse keukentaal
Termen als à la meunière, al dente, mise en place, amuse, confit, …
Culinair woordenboek
Er zijn 8 namen in deze lijst die beginnen met de letter H.
H
Hagelsnoer
De dikke eiwitstreng die de eidooier in het wit op z’n plaats houdt. Bij het stijfkloppen van eiwit moet het hagelsnoer worden gezeefd of met het eiwit worden los geroerd omdat ze het stabiliseren van het eiwitschuim bevorderen.
Harold McGee
Schrijver van het boek Over eten en koken - een toegankelijk boek over de technische achtergronden van eten en koken.
Hollandse Nieuwe
Hollandse Nieuwe is de Nederlandse benaming voor haring - die in een bepaalde periode van het jaar gevangen en verkocht wordt.
Naam toevoegen
