Visveloutésaus

blankre roux - vis bouillon

Visveloutésaus

De Verfijnde Franse Saus voor Visgerechten
No ratings yet
Afdrukken Pin FB X Rate
Gang: Hoofdgerecht, Voorgerecht
Keuken: Frans
Trefwoord: franse sauzen, velouté, visvelouté, witte saus
Totale Tijd: 30 minuten
Porties: 4
Calorieën: 160kcal

Ingrediënten

 • 120 gr blanke roux verhouding 60gr boter – 60gr bloem
 • 1 l visbouillon
 • zout naar smaak
 • peper naar smaak

Liaison

Werkwijze

 • Smelt de boter in een pan op middelhoog vuur.
 • Voeg de bloem toe en roer constant met een houten lepel of garde voor ongeveer 3-4 minuten, zonder dat het bruin wordt, om een roux te vormen.
 • Voeg geleidelijk de visbouillon toe, blijf constant roeren om klonters te voorkomen.
 • Breng de saus aan de kook en verlaag dan het vuur. Laat het ongeveer 20 minuten zachtjes sudderen, terwijl je regelmatig roert.
 • Breng op smaak met zout, witte peper.
 • Zeef de saus om eventuele klontjes te verwijderen en serveer warm.

Voeding

Calories: 160kcal

Notities

Vélouwablief?

Velouté is een Frans woord dat “fluwelig” betekent. In de culinaire wereld verwijst het naar een van de vijf basissauzen van de Franse keuken. De saus krijgt deze naam vanwege zijn zachte, fluweelachtige textuur.

Liaison

Je kan er voor kiezen om een liaison toe te voegen aan een veloutésaus. Een “liaison” is een traditionele techniek die gebruikt wordt om sauzen te verdikken en te verrijken. Het is een mengsel van eierdooiers en room. 
Bij het maken van een saus met een liaison is de volgorde van handelingen cruciaal voor het beste resultaat. Hier is de algemene aanpak:
 1. Zeef eerst de saus. Voordat je de liaison toevoegt, wil je een gladde en klontvrije saus hebben. Zeef daarom de veloutésaus (of elke andere basis) om eventuele vaste stukjes of klontjes te verwijderen. Dit zorgt voor een zijdezachte textuur.
 2. Temper de eierdooiers. Voordat je de liaison rechtstreeks aan de hete saus toevoegt, is het een goed idee om eerst wat van de hete saus toe te voegen aan het eiermengsel (temperen). Dit zorgt ervoor dat de eierdooiers geleidelijk aan de hitte wennen en niet meteen stollen.
 3. Voeg de liaison toe aan de saus. Nadat de eierdooiers zijn getemperd, kun je het mengsel langzaam terug in de pan met de saus gieten terwijl je constant roert.
 4. Verwarm de saus voorzichtig. Na het toevoegen van de liaison wil je de saus langzaam opwarmen, maar laat het niet koken. Dit voorkomt dat de eieren gaan stollen en garandeert een gladde en romige saus.
 

Onze recepten voor witte sauzen

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating