Culinair woordenboek
Il y a 20 noms dans ce répertoire commençant par la lettre G.
G
Garniture Marmite
wortelen - uien bestoken met kruidnagel en samengebonden prei - selder en bouquet-garni.
Gastrique
Inkooksel van witte wijn - dragonazijn - dragonstengels en sjalotten - dit ter bereiding van een bearnaise.
Gazpacho
Spaanse koude soep - waarin meestal tomaten en komkommer zitten - maar dit kunnen ook andere groenten zijn.
Gelatine
kleurloos en geurloos bindmiddel. Het is verkrijgbaar in poedervorm en in blaadjes - lost op in warme vloeistof en is - eens opgesteven - geleiachtig.
Glace
een stroperige bouillon verkregen door het inkoken van de jus van vlees - wild - vis of gevogelte. Deze glace wordt gebruikt om de smaak van saus - stoverij - soep -… te versterken.
Glaceren
Een gerecht laten kleuren in de oven of onder de salamander. Of speciale kookwijze van groenten - of glans geven aan een gebak.
Gluten
Een in tarwe aanwezig eiwit dat voor elasticiteit zorgt. Tarwe met een hoog glutengehalte is het meest geschikt voor deeg dat moet rijzen - zoals brood.
Gnocchi
De Italiaanse variant van een aardappelgerecht. Kleine bolletjes gemaakt van aardappelpuree met bloem en ei die net als pasta gekookt worden.
Gratineren
In een hete oven of onder de grill een bruine korst geven aan een gerecht - dat is bedekt met kaas - saus en of paneermeel en of een klontje boter.
Gravlax
Traditioneel is het zalm gemarineerd met dille - zout en suiker - maar het marineren met dille (gravlax) is een bereidingswijze geworden die zowel bij vis als bij vlees toegepast kan worden.
Grillen
Roosteren. Het bruin en gaar maken van gerechten met gebruik van weinig vet - onder de grill en of op de barbecue.
Grilleren
roosteren. Geheel of gedeeltelijk garen van vlees - vis of groenten met behulp van stralende hitte en weinig vet onder de grill of op de barbecue. Door de hoge temperatuur ontstaat er snel een korst zodat het gerecht minder uitdroogt.
Grilpan
Een platte gietijzeren pan met ribbels om ingrediënten in te grillen. De ribbels verlenen er een barbecue-achtig streepeffect aan.
Envoyer un nom