Visbouillon

Een klassieke, lichte bouillon op basis van visgraten en -koppen. Onmisbaar voor verfijnde visgerechten en sauzen zoals een visvelouté.
Totale tijd: 1 uur
Gang: Hoofdgerecht, Soep, Voorgerecht
Keuken: Frans
Trefwoord: bouillon, fumet, vis
Servings: 2 l
Calories: 35kcal

Ingrediënten
 

  • 1 kg visgraten en -koppen van witvis (geen zalm of tonijn, liever tong, tarbot, kabeljauw, …)
  • 2 uien (grof gesneden)
  • 2 stengels selder (grof gesneden)
  • 1 prei (wit, grof gesneden)
  • 2 wortelen (grof gesneden)
  • 1 bouquet garni (klassiek: laurier, tijm, peterseliestelen, eventueel preigroen samengebonden)
  • 2 dl wijn (droge witte)
  • 2,5 liter water (koud )
  • 6 peperbolletjes (zwarte )
  • zout (naar smaak)

Instructies

  • Spoel de visgraten en -koppen grondig onder koud water om bloedresten te verwijderen.
  • Smelt een klontje boter in een grote kookpot en stoof ui, selder, prei en wortel kort aan (niet kleuren).
  • Voeg de visgraten en -koppen toe en laat even mee stoven.
  • Blus met de witte wijn en laat 2 minuten doorkoken zodat de alcohol verdampt.
  • Voeg koud water toe tot alles net onder staat (ca. 2,5 l).
  • Breng langzaam aan de kook en schuim het oppervlak af.
  • Voeg het bouquet garni en de peperbolletjes toe.
  • Laat ± 20–25 minuten zachtjes trekken, zonder hard te koken.
  • Zeef de bouillon door een fijne zeef of neteldoek.
  • Proef en breng licht op smaak met zout. Gebruik onmiddellijk of laat afkoelen en vries in porties in.

Voedingswaarden

Serving: 250ml | Calories: 35kcal | Carbohydrates: 1g | Protein: 6g | Fat: 0.5g

 

 

Recepten met visbouillon

Scroll naar boven