Bloemkool in witte saus

Bloemkool met witte saus is een klassieke Vlaamse bereiding waarbij zachte bloemkoolroosjes worden overgoten met een romige bechamelsaus.

Ingrediënten
 

Instructies

Bereiding van de bloemkool

  • Verwijder de bladeren en de stronk van de bloemkool.
  • Snijd de bloemkool in roosjes en spoel ze af onder koud water.
  • Breng een grote pan met licht gezouten water aan de kook.
  • Kook de bloemkoolroosjes 10-15 minuten tot ze gaar maar stevig zijn.
    Bloemkool koken
  • Giet de bloemkool af en laat uitlekken.

Bereiden van de bechamelsaus of kaassaus

  • Smelt de boter op middelhoog vuur in een steelpan.
  • Voeg de bloem toe en roer constant gedurende 2-3 minuten om een roux te vormen.
    Roux maken
  • Voeg geleidelijk de koude melk toe, blijf roeren om klontjes te voorkomen.
  • Laat de saus indikken tot de gewenste consistentie.
  • Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
  • Nu heb je een bechamelsaus. Voeg indien gewenst de geraspte kaas toe en roer tot deze volledig is gesmolten. Nu heb je een kaas- of mornay saus.

Afwerking

  • Plaats de uitgelekte bloemkoolroosjes in een ovenschaal.
  • Giet de bechamelsaus over de bloemkool en zorg dat alle roosjes bedekt zijn.
    Bloemkool in witte saus in de oven
  • Plaats de schaal in een voorverwarmde oven op 180°C en verwarm 10-15 minuten of tot je een mooi kleurtje hebt.
    Bloemkool in witte saus in de oven - klaar

 

Zie ook deze recepten

Kaassaus of mornaysaus
Kaassaus of mornaysaus is een klassieke Franse kaassaus op basis van een Bechamelsaus
Check out this recipe
Mornaysaus - Bechamelsaus - boter - melk - bloem - peper - zout - nootmuskaat - gerapste kaas - Franse kaassaus
Scroll naar boven