Ga terug
Email Link
Afdrukken
Afbeelding recept
Instruction Images
Notities
Kleiner
Normaal
Groter
Kook modus
Verhinder dat je scherm uitvalt
Bloemkool in witte saus
Bloemkool met witte saus is een klassieke Vlaamse bereiding waarbij zachte bloemkoolroosjes worden overgoten met een romige bechamelsaus.
Ingrediënten
1x
2x
3x
▢
1
bloemkool
▢
50
g
boter
▢
50
g
bloem
▢
600
ml
melk
▢
Zout
(naar smaak)
▢
Peper
(naar smaak)
▢
Nootmuskaat
(maar smaak)
▢
75
g
kaas
(geraspt)
Instructies
Bereiding van de bloemkool
Verwijder de bladeren en de stronk van de bloemkool.
Snijd de bloemkool in roosjes en spoel ze af onder koud water.
Breng een grote pan met licht gezouten water aan de kook.
Kook de bloemkoolroosjes 10-15 minuten tot ze gaar maar stevig zijn.
Giet de bloemkool af en laat uitlekken.
Bereiden van de bechamelsaus of kaassaus
Smelt de boter op middelhoog vuur in een steelpan.
Voeg de bloem toe en roer constant gedurende 2-3 minuten om een roux te vormen.
Voeg geleidelijk de koude melk toe, blijf roeren om klontjes te voorkomen.
Laat de saus indikken tot de gewenste consistentie.
Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
Nu heb je een bechamelsaus. Voeg indien gewenst de geraspte kaas toe en roer tot deze volledig is gesmolten. Nu heb je een kaas- of mornay saus.
Afwerking
Plaats de uitgelekte bloemkoolroosjes in een ovenschaal.
Giet de bechamelsaus over de bloemkool en zorg dat alle roosjes bedekt zijn.
Plaats de schaal in een voorverwarmde oven op 180°C en verwarm 10-15 minuten of tot je een mooi kleurtje hebt.
Zie ook deze recepten
Kaassaus of mornaysaus
Kaassaus of mornaysaus is een klassieke Franse kaassaus op basis van een Bechamelsaus
Check out this recipe