Porties: 4
calorieƫn: 160kcal
Ingrediƫnten
- 2 uien (fijngehakt)
- 2 wortelen (in kleine blokjes gesneden)
- 1 selderstengels (fijngehakt)
- 100 g spek (in kleine stukjes)
- 50 g boter
- 3 el bloem
- 2 el tomatenpuree (of 1 klein blikje)
- 500 g tomaten (verse in blokjes of tomatenpulp)
- 1 l blanke fond (of kippenbouillon)
- 1 bouquet garni (laurier, tijm, peterseliestengels)
- 2 teentjes knoflook (fijngehakt)
- zout (naar smaak)
- peper (naar smaak)
Instructies
- Smelt de boter in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg het spek toe en bak tot het licht krokant is.
- Voeg de uien, wortels, selder en knoflook toe. Bak tot de groenten zacht zijn.
- Strooi de bloem over de groenten en roer goed om alles te mengen. Kook nog een paar minuten.
- Voeg de tomatenpuree toe en roer goed.
- Voeg de verse tomaten (of tomatenpulp) toe en meng alles goed door elkaar.
- Giet langzaam de blanke fond of kippenbouillon erbij, terwijl je constant roert om klonters te voorkomen.
- Voeg het bouquet garni toe en breng het geheel aan de kook.
- Zet het vuur lager en laat de saus 1,5 uur sudderen met het deksel op de pan.
- Verwijder het bouquet garni, proef de saus en breng op smaak met zout en peper.
- Optioneel: Voor een gladdere saus kun je deze nu zeven of pureren met een staafmixer.
Voedingswaarden
Calories: 160kcal
- Voeg eventueel wat rode wijn toe voor extra diepte in de smaak.