Klassieke Tomatensaus
Een rijke en smaakvolle saus op basis van verse ingrediënten, ideaal voor pasta, lasagne en vele andere gerechten.
Afdrukken
Pin
FB
X
Porties: 4
Calorieën: 160kcal
Ingrediënten
- 2 uien fijngehakt
- 2 wortels in kleine blokjes gesneden
- 1 selderstengels fijngehakt
- 100 g spek in kleine stukjes
- 50 g boter
- 3 el bloem
- 2 el tomatenpuree of 1 klein blikje
- 500 g tomaten verse in blokjes of tomatenpulp
- 1 liter blanke fond of kippenbouillon
- 1 bouquet garni laurier, tijm, peterseliestengels
- 2 teentjes look fijngehakt
- zout naar smaak
- peper naar smaak
Werkwijze
- Smelt de boter in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg het spek toe en bak tot het licht krokant is.
- Voeg de uien, wortels, selder en knoflook toe. Bak tot de groenten zacht zijn.
- Strooi de bloem over de groenten en roer goed om alles te mengen. Kook nog een paar minuten.
- Voeg de tomatenpuree toe en roer goed.
- Voeg de verse tomaten (of tomatenpulp) toe en meng alles goed door elkaar.
- Giet langzaam de blanke fond of kippenbouillon erbij, terwijl je constant roert om klonters te voorkomen.
- Voeg het bouquet garni toe en breng het geheel aan de kook.
- Zet het vuur lager en laat de saus 1,5 uur sudderen met het deksel op de pan.
- Verwijder het bouquet garni, proef de saus en breng op smaak met zout en peper.
- Optioneel: Voor een gladdere saus kun je deze nu zeven of pureren met een staafmixer.
Voeding
Calories: 160kcal
Notities
- Voeg eventueel wat rode wijn toe voor extra diepte in de smaak.