Zwaantjes – Een klassiek gebakje met een tropische twist

Luchtige soezen in de vorm van sierlijke zwaantjes, gevuld met romige banketbakkersroom en frisse ananasvulling. Perfect voor elke feestelijke gelegenheid.
Totale tijd: 1 uur 30 minuten
Gang: Dessert
Keuken: Belgisch
Trefwoord: ananasvulling, banketbakkersroom, soezenbeslag
Porties: 7 stuks
calorieën: 320kcal

Ingrediënten
 

Soezenbeslag

Banketbakkersroom

  • 0,5 l melk
  • 100 g suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 ei
  • 45 g puddingpoeder

Ananasvulling

  • 120 g ananas (fijngehakt)
  • 35 g suiker
  • 5 g aardappelzetmeel
  • 13 g water

Opgeklopte room

Instructies

Bereid het soezenbeslag

  • Verwarm 100 g water en 50 g boter in een pan tot de boter volledig gesmolten is.
  • Als het mengsel kookt, haal de pot van het vuur en voeg een snuifje zout en 75 g bloem in één keer toe. Roer goed op een zacht vuur gedurende meerdere minuten tot er een samenhangende deegbal ontstaat.
  • Tijd om de 2-3 eieren een voor een toe te voegen. Doe de deeg in een koude pot en voeg het eerste ei toe. Roer goed tot het ei is opgenomen.
  • Voeg de overige eieren één voor één toe, waarbij je telkens goed roert tot een glanzend, stevig beslag ontstaat. Voeg het laatste ei eventueel gedeeltelijk toe als het beslag al de juiste consistentie heeft. Zorg ervoor dat de pot niet meer op het vuur staat wanneer de eieren worden toegevoegd.
  • Doe het beslag in een spuitzak met een gladde spuitmond (maat 12) en spuit het lichaam van de zwaantjes op een met bakpapier beklede bakplaat, waarbij het lichaam maximaal 10 cm lang en 3-4 cm dik is.
    Lijf van het zwaantje spuiten
  • De nek wordt met een smaller mondje of gewoonweg een spuitzak met een kleiner gat gespoten.
    Nek van het zwaantje spuiten
  • Bak de lichamen en de nekjes afzonderlijk in een voorverwarmde oven op 200°C. Dit voorkomt dat de soezen inzakken wanneer de nekjes eruit worden gehaald, omdat de verschillende onderdelen een verschillende baktijd hebben. De lichamen bak je gedurende 20-25 minuten tot ze mooi goudbruin zijn.
    Afgebakken body zwaantjes
  • De nekjes bak je ongeveer 10-15 minuten. Laat beide volledig afkoelen. Laat volledig afkoelen.
    Afgebakken hoofd zwaantjes

Bereid de banketbakkersroom

  • Verwarm 0,5 l melk met 100 g suiker en 1 zakje vanillesuiker tot het bijna kookt.
  • Klop 1 ei en 45 g puddingpoeder samen tot een glad mengsel.
  • Giet een beetje van de half warme melk bij het eimengsel om te temperen en voeg dit vervolgens terug bij de rest van de melk in de pan als de melk kookt.
  • Roer constant tot de room dik wordt en laat daarna afkoelen.

Bereid de ananasvulling

  • Meng de fijngehakte 120 g ananas met 35 g suiker in een steelpannetje en breng aan de kook.
  • Los de 5 g aardappelzetmeel op in 13 g water en voeg dit toe aan de kokende ananas.
  • Laat kort doorkoken tot de vulling dik wordt. Laat afkoelen.

Klop de slagroom

  • Klop de 400 g room stijf samen met de 60 g suiker.

Assembleer de zwaantjes

  • Snijd de top van de soezen eraf. Snijd de top in tweeën om de vleugels te vormen.
  • Spuit de onderkant eerst met een laagje banketbakkersroom en leg daarna de ananasvulling erop. Spuit vervolgens de opgeklopte room erop (mondje gekarteld 12). Plaats de vleugels in een hoek van 45°, en vul daarna de ruimte tussen de vleugels met slagroom in drie korte bewegingen. Plaats vervolgens de 'nek' van de zwaan. Werk af met een stukje ananas bovenop en bestrooi met bloemsuiker.
    1 zwaantje afgewerkt

Voedingswaarden

Calories: 320kcal

Tips

  • Voor een extra feestelijke presentatie kun je de zwaantjes bestuiven met poedersuiker of decoreren met gesmolten chocolade.
  • Vervang de ananas door ander fruit, zoals aardbeien of frambozen, voor variatie.
 
 
bron en inspiratie : CVO Gent – cursus Vet- en kookdegen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept beoordeling




Scroll naar boven