Tomaat Garnaal

Een klassiek Belgisch voorgerecht met frisse smaken en een vleugje luxe, perfect voor elke gelegenheid.
Totale tijd: 40 minuten
Gang: Hoofdgerecht, Voorgerecht
Keuken: Belgisch
Trefwoord: Tomaat ganraal
Porties: 4
calorieën: 450kcal

Ingrediënten
 

  • 4 tomaten (grote )
  • 200 g Noordzeegarnalen (grijze )
  • 100 g sla (gemengde bijv. veldsla, rucola)
  • 6 eieren (hardgekookte, gehalveerd)
  • 12 sneetjes gerookte zalm (opgerold)
  • 4 el mayonaise
  • 1 el citroensap
  • peper (naar smaak)
  • zout (naar smaak)
  • Peterselie (fijngehakt, voor garnering)

Instructies

Tomaten voorbereiden:

  • Snijd de steelkant van de tomaten af. Optioneel kan je de steelaanzet met een klein mesje verwijderen.
  • Hol de tomaten voorzichtig uit met een lepel en bewaar het vruchtvlees voor een ander gerecht, bvb een tomaten soep.
  • Bestrooi de binnenkant van de tomaten met een beetje zout en zet ze ondersteboven om uit te lekken.

Tomaten vullen:

  • Meng de mayonaise, citroensap, peterselie, peper en zout in een kom.
  • Voeg de grijze garnalen toe aan het mengsel en meng voorzichtig.
  • Vul elke uitgeholde tomaat met het garnalenmengsel tot de rand.

Presentatie:

  • Verdeel de gemengde sla over vier borden.
  • Plaats een gevulde tomaat in het midden van elke sla bed.
  • Leg drie halve hardgekookte eieren rondom elke tomaat.
  • Voeg drie opgerolde sneetjes gerookte zalm toe aan elk bord.
  • Serveer direct, eventueel met een stukje stokbrood of toast.

Voedingswaarden

Calories: 450kcal

Bemerkingen:

  • Zorg ervoor dat de garnalen goed gekoeld zijn voor het beste resultaat.
  • Vervang de gerookte zalm door gerookte forel voor een andere smaak.
  • Verse kruiden zoals dille of bieslook kunnen de smaak verder verrijken.
  • Voor een modernere twist kun je avocadoblokjes of guacamole toevoegen aan de vulling.
Wat is Tomaat Garnaal?

Tomaat Garnaal is een klassiek Belgisch gerecht dat bestaat uit uitgeholde tomaten gevuld met grijze garnalen, vaak geserveerd op een bedje van sla met hardgekookte eieren en soms gerookte zalm.

Welke soort garnalen worden gebruikt voor Tomaat Garnaal?

Voor Tomaat Garnaal worden traditioneel grijze Noordzeegarnalen gebruikt. Deze garnalen hebben een subtiele smaak en zijn klein van formaat, waardoor ze perfect zijn voor het vullen van tomaten.

Waar komt Tomaat Garnaal oorspronkelijk vandaan?

Tomaat Garnaal is een typisch Belgisch gerecht dat zijn oorsprong vindt aan de Belgische kust, waar de grijze garnalen worden gevangen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept beoordeling




Scroll naar boven