Ingrediënten
- 4 tomaten (grote )
- 200 g Noordzeegarnalen (grijze )
- 100 g sla (gemengde bijv. veldsla, rucola)
- 6 eieren (hardgekookte, gehalveerd)
- 12 sneetjes gerookte zalm (opgerold)
- 4 el mayonaise
- 1 el citroensap
- peper (naar smaak)
- zout (naar smaak)
- Peterselie (fijngehakt, voor garnering)
Instructies
Tomaten voorbereiden:
- Snijd de steelkant van de tomaten af. Optioneel kan je de steelaanzet met een klein mesje verwijderen.
- Hol de tomaten voorzichtig uit met een lepel en bewaar het vruchtvlees voor een ander gerecht, bvb een tomaten soep.
- Bestrooi de binnenkant van de tomaten met een beetje zout en zet ze ondersteboven om uit te lekken.
Tomaten vullen:
- Meng de mayonaise, citroensap, peterselie, peper en zout in een kom.
- Voeg de grijze garnalen toe aan het mengsel en meng voorzichtig.
- Vul elke uitgeholde tomaat met het garnalenmengsel tot de rand.
Presentatie:
- Verdeel de gemengde sla over vier borden.
- Plaats een gevulde tomaat in het midden van elke sla bed.
- Leg drie halve hardgekookte eieren rondom elke tomaat.
- Voeg drie opgerolde sneetjes gerookte zalm toe aan elk bord.
- Serveer direct, eventueel met een stukje stokbrood of toast.
Voedingswaarden
Bemerkingen:
- Zorg ervoor dat de garnalen goed gekoeld zijn voor het beste resultaat.
- Vervang de gerookte zalm door gerookte forel voor een andere smaak.
- Verse kruiden zoals dille of bieslook kunnen de smaak verder verrijken.
- Voor een modernere twist kun je avocadoblokjes of guacamole toevoegen aan de vulling.
Tomaat Garnaal is een klassiek Belgisch gerecht dat bestaat uit uitgeholde tomaten gevuld met grijze garnalen, vaak geserveerd op een bedje van sla met hardgekookte eieren en soms gerookte zalm.
Voor Tomaat Garnaal worden traditioneel grijze Noordzeegarnalen gebruikt. Deze garnalen hebben een subtiele smaak en zijn klein van formaat, waardoor ze perfect zijn voor het vullen van tomaten.
Tomaat Garnaal is een typisch Belgisch gerecht dat zijn oorsprong vindt aan de Belgische kust, waar de grijze garnalen worden gevangen.