Romige Prei met een Vleugje Mosterd en Witte Wijn

Traditionele prei in een rijke bechamelsaus, verrijkt met subtiele smaakmakers. De harmonie van mosterd en witte wijn geeft een verfijnde draai aan deze Belgische klassieker.
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 40 minuten
Gang: Bijgerecht
Keuken: Belgisch
Trefwoord: bechamelsaus, prei
Porties: 4
calorieën: 275kcal

Ingrediënten
 

Prei

  • 4 stammen prei (gewassen en in ringen gesneden)
  • 20 g boter (voor de prei)
  • 2 laurierblaadjes
  • 3 takjes verse tijm
  • zout en peper (naar smaak)
  • 1/2 glas water

Bechamel saus

Instructies

Voor de prei:

  • Smelt 20g boter in een grote pan op middelhoog vuur.
  • Voeg de prei, tijm, en laurierblaadjes toe. Voeg het water toe en laat sudderen tot de prei zacht is, ongeveer 15-20 minuten.
  • Verwijder de tijm takjes en laurierblaadjes.

Voor de bechamelsaus:

  • Smelt 50g boter in een aparte pan op middelhoog vuur.
  • Voeg de bloem toe en roer goed, bak dit mengsel 2 minuten.
  • Giet de witte wijn en melk geleidelijk erbij, blijf roeren tot je een gladde saus hebt.
  • Voeg de mosterd toe en breng op smaak met zout, peper, en eventueel een snufje nootmuskaat.

Samenvoegen:

  • Voeg de gestoofde prei toe aan de bechamelsaus en meng goed.

Voedingswaarden

Calories: 275kcal

  • Serveer warm, eventueel met wat extra kaas eroverheen gestrooid.
  • Perfect als bijgerecht bij een stukje vlees of vis, in mijn geval was dit met bloemkoolpuree en braadworst
Scroll naar boven