Porties: 4
calorieën: 275kcal
Ingrediënten
Prei
- 4 stammen prei (gewassen en in ringen gesneden)
- 20 g boter (voor de prei)
- 2 laurierblaadjes
- 3 takjes verse tijm
- zout en peper (naar smaak)
- 1/2 glas water
Bechamel saus
- 40 g bloem
- 40 g boter (voor de saus)
- 400 ml melk
- 100 ml droge witte wijn
- 1 kl Dijon mosterd
- Zout en peper naar smaak
- snufje nootmuskaat (optioneel)
- geraspte kaas (optioneel)
Instructies
Voor de prei:
- Smelt 20g boter in een grote pan op middelhoog vuur.
- Voeg de prei, tijm, en laurierblaadjes toe. Voeg het water toe en laat sudderen tot de prei zacht is, ongeveer 15-20 minuten.
- Verwijder de tijm takjes en laurierblaadjes.
Voor de bechamelsaus:
- Smelt 50g boter in een aparte pan op middelhoog vuur.
- Voeg de bloem toe en roer goed, bak dit mengsel 2 minuten.
- Giet de witte wijn en melk geleidelijk erbij, blijf roeren tot je een gladde saus hebt.
- Voeg de mosterd toe en breng op smaak met zout, peper, en eventueel een snufje nootmuskaat.
Samenvoegen:
- Voeg de gestoofde prei toe aan de bechamelsaus en meng goed.
Voedingswaarden
Calories: 275kcal
- Serveer warm, eventueel met wat extra kaas eroverheen gestrooid.
- Perfect als bijgerecht bij een stukje vlees of vis, in mijn geval was dit met bloemkoolpuree en braadworst