Porties: 1 stuk
calorieën: 1500kcal
Materiaal
- 1 chocolademal Pasen (voor het lijf)
- 1 chocolademal bol (voor het hoofd)
- 1 chocolademal reep (voor het voetstuk)
- 1 chocolademal kleine bollen (voor de neus / oren)
- 1 fles koelspray
- 1 warmteplaat
- 1 ijshoorn mal
- 1 brander
- 1 kaasplank die kan ronddraaien
- diverse decoratieartikelen (ogen, sneeuwvlokjes, …)
- 1 deegrol voor uitrollen sjaal
- 1 patroonroller om streepjes in de sjaal te zetten
Ingrediënten
- 80 g marsepein
- 1 kl kleurstof ((rode – geschikt voor marsepein))
- 50 g rolfondant
- 500 g chocolade (getempeerd (fondant of melk))
- 1 paar oogjes
- 50 g moduleerchocolade ((voor handen en voeten))
Instructies
De voet
- Vul de mal met chocolade
- Klop voorzichtig op tafel om eventuele luchtbellen te verwijderen
- Laat kristalliseren
- Zet in de frigo
Moulleer van de mal body
- Zorg er voor dat de chocolade iets dikker is dan normaal. Dit bereik je door de mal volledig te vullen. Iets dikkere chocolade is gewenst om een voldoende sterke figuur te kunnen hebben als eindresultaat.
- Klop wat op tafel om resterende luchtbellen te verwijderen. Laat een 4-tal minuten rusten.
- Kip om – tik enkele keren tegen de zijkant – een 4-tal seconden en veeg af met het palletmes.
- Laat kristalliseren.
- Eenmaal alles hard genoeg verwijder overtollige chocolade.
- Zet in de frigo
Moulleer het hoofd
- dito als body
Moulleer de oren/neus
- dito als body
De oren
- Vul een cornetto en spuit de oren. De oren bestaan uit 10 bolletjes en op het einde een "sliertje" om de oren makkelijk in het hoofd te kunnen stoppen.
- Laat kristalliseren
- Draai om en spuit opnieuw hetzelfde.
- Zet opzij voor later
De muts
- Gebruik ongeveer 80gr marsepein, voeg wat kleurstof toe en kneed goed tot alles een mooi rode kleur heeft.
- Maak een mooi bol van 50gr en hou de 30gr voor de sjaal.
- Hou de bol tussen de handpalmen en vorm op deze manier een kegel.
- Draai om en plooi het topje zodanig dat je de vorm van een kerstmuts krijgt.
- Duw de muts een beetje plat op de tafel en zet rechtop opzij.
- Rol wat suikerpasta uit tot een lange sliert.
- Met de achterkant van een mes druk je even op de sliert en dit maximum om de halve centimeter.
- Rol de sliert rond de muts en verwijder het overtollige.
- Laat rusten
De sjaal
- Neem de resterende marsepein en rol deze, 2-3 mm dik tot een lang geheel.
- Versnij deze en zorg voor een sjaal met een breedte van 2 cm.
- Maak een insnede aan de uiteinden.
- Laat rusten
Opbouw body
- Haal alle chocolade uit de mallen
- Voorzie een cornetto met de juiste chocolade.
- Zorg voor een voet van minstens 7 op 7 cm.
- Voor de body, verwarm enkele seconden 2 helften op de warmteplaat en plak deze samen.
- Spuit wat chocolade in het midden maar toch iets meer naar achter.
- Laat zowel de boven als onderkant van de body even smelten op de warmteplaat.
- Zet op de voet waar je de chocolate gespoten hebt. Indien nodig gebruik de spray.
Opbouw hoofd
- Hetzelfde voor het hoofdje. Neem de 2 helften – leg deze kort op de warmteplaat en plak deze samen. Spuit wat chocolade op de top van de body. Zet het hoofdje met de onderkant kort op de warmteplaat en plak deze op de body. Opnieuw – indien nodig gebruikt de spray.
Oren
- Neem een mes en warm deze goed op met de brander.
- Neem 1 helft en snij deze in 2 met het opgewarmde mes. Je hebt nu 2 oren.
- Leg deze kort op de warmteplaat en bevestig deze op het hoofd. Gebruik hier de spray zeker.
Neus
- Voor de neus opnieuw hetzelfde, neem 2 helften, warm deze kort op, plak ze samen.
- Verwarm een ijshoorn mal met de brander en stek 2 neusgaten in het balletje
- Smelt de neus kort op de warmteplaat, spuit wat chocolade erop en bevestig op het hoofd.
Oren
- Zet de muts even kort op het hoofd en brand een gat links en rechts van de muts met behulp van een verhitte ijshoorn mal.
- Doe wat gesmolten chocolade erop
- Bevestig de oren, spuit wat extral chocolade en/of gebruik de spray.
Spuiten
- Bedek de kaasplank met folie. Zorg wel dat je deze kan draaien.
- Zet de figuren erop.
- Spuit de figuren terwijl je de plank zachtjes ronddraait.
Voedingswaarden
Serving: 1stuk | Calories: 1500kcal
bron en inspiratie – CVO Gent – Cursus Eenvoudige ChocoladeDeze les is door de groep uitzonderlijk goed bevonden en werd met een applaus afgesloten.