Beef Wellington

Een klassiek en elegant gerecht van malse file mignon van ossenhaas, omhuld met smaakvolle duxelles, prosciutto en knapperig bladerdeeg.
Totale tijd: 2 uur
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Brits
Trefwoord: beef wellington, filet pure, ossehaas, tournedos
Porties: 4

Ingrediënten
 

Voor het vlees

Voor de duxelles

Overige ingrediënten

  • 12 plakjes prosciutto (of serranoham)
  • 500 g bladerdeeg (vers of ontdooid)
  • 2 eidooiers (losgeklopt met 1 el water (voor het eierglazuur))
  • Bloem (voor het bestuiven van het werkblad)

Instructies

Voorbereiding van het vlees:

  • Kruid de filet mignon rondom met zout en peper.
  • Verhit de boter in een grote koekenpan op hoog vuur. Voeg een takje tijm en laurier toe en een teentje geplette look
  • Schroei de ossenhaas aan alle kanten dicht, max. 2 minuten per kant.
  • Haal het vlees uit de pan en laat het volledig afkoelen.
  • Bestrijk het afgekoelde vlees rondom met mosterd en zet in de frigo.

Bereiding van de duxelles:

  • Doe de champignons, knoflook, sjalot en tijmblaadjes in een keukenmachine en maal tot een fijne pasta.
  • Smelt de boter in een koekenpan op middelhoog vuur.
  • Voeg het champignonmengsel toe en bak tot het meeste vocht is verdampt, ongeveer 10-15 minuten.
  • Breng op smaak met zout en peper en laat het mengsel afkoelen. De duxelles moet droog zijn!

Samenstellen:

  • Leg een groot stuk vershoudfolie op het werkblad.
  • Leg de plakjes prosciutto overlappend op de folie, zodat er een rechthoek ontstaat die groot genoeg is om de ossenhaas in te wikkelen.
  • Verspreid de afgekoelde duxelles gelijkmatig over de prosciutto.
  • Plaats de ossenhaas bovenop het champignonmengsel.
  • Gebruik de folie om de prosciutto strak om het vlees te wikkelen, vorm een stevige rol.
  • Wikkel de rol strak in de folie en laat deze minstens 30 minuten in de koelkast opstijven.

Inpakken in bladerdeeg:

  • Verwarm de oven voor op 200°C (of 180°C hetelucht).
  • Bestuif het werkblad licht met bloem en rol het bladerdeeg uit tot een rechthoek die groot genoeg is om het vlees te omhullen.
  • Verwijder de folie van het vlees en leg het in het midden van het bladerdeeg.
  • Bestrijk de randen van het deeg met het eierglazuur.
  • Wikkel het deeg om het vlees en druk de naden goed aan om ze af te sluiten.
  • Snijd overtollig deeg weg en plaats de Beef Wellington met de naad naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bestrijk de bovenkant met eierglazuur. Optioneel kun je decoraties aanbrengen met overgebleven deeg en deze ook bestrijken.
  • Maak enkele kleine inkepingen bovenop om stoom te laten ontsnappen tijdens het bakken.
    Beef Wellington - gaatjes in deeg

Bakken:

  • Bak de Beef Wellington gedurende 40-45 minuten in de voorverwarmde oven, tot het bladerdeeg goudbruin is.
  • Gebruik een vleesthermometer om de kerntemperatuur te controleren; voor rare is dit ongeveer 50°C.
  • Haal het gerecht uit de oven en laat het 10 minuten rusten voordat je het aansnijdt.

Serveren:

  • Snijd de Beef Wellington met een scherp mes in dikke plakken.
    Beef Wellington - in 2 gesneden na bakken
  • Serveer met bijgerechten naar keuze, zoals geroosterde groenten, aardappelpuree of een frisse salade.

Tips

  • Ossenhaas is zeer geschikt voor Beef Wellington. Ossenhaas bestaat uit Chateaubriand, tournedos en Filet Mignon. Ik heb hier Filet Mignon gebruikt.
  • Zorg ervoor dat je het vlees voldoende en zeker krokant aanbakt, anders zal het eerder gestoofd vlees zijn in plaats van gebakken.
  • Als het vlees 10 minuut rust dan kan de kern nog enkele graden stijgen. Hou hier rekening mee.
 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept beoordeling




Scroll naar boven