Volg mij op mijn Facebook pagina.

Chocolade Sinterklaasfiguren: Een Feestelijke Traktatie

Ontdek de kunst van het creëren van Sinterklaasfiguren met drie soorten chocolade – een zoete traditie voor de feestdagen!
Totale tijd: 2 uur 30 minuten
Gang: Dessert
Keuken: Belgisch
Trefwoord: sinterklaasfiguren
Porties: 4
calorieën: 570kcal

Materiaal

  • mallen diverse Sinterklaas vormen
  • 2 plaatmessen
  • 1 rooster
  • sluitklemmen

Ingrediënten
 

Instructies

Schoonmaken van de mallen

  • Reinig de (binnenkant van de) mallen door overtollige chocolade te verwijderen. Begin door de mal (voorzichtig) tegen de tafel aan te kloppen en vervolgens met een plaatmes de overtollige chocolade te verwijderen. Ga niet met een scherp voorwerp in de binnenkant. Anders wordt de figuur beschadigd.
  • Verwarm de binnekant eventueel kort met een heat gun en wrijf de binnenkant van de mallen proper met een papieren doek.
  • Vermijd schoonmaakmiddelen en/of vaatwas!

De mallen vullen

  • Zorg dat er een overvloed aan getempereerde chocolade klaar staat.
  • Bevat de mal fijne lijnen of contouren dan kan het interessant zijn om met een borstel al eens de binnenkant te "schilderen" met de gewenste chocolade. Op deze manier zijn we zeker dat de fijne lijnen ook gevuld raken. Laat kort drogen.
  • Sluit de mal en bevestig voldoende sluitklemmen.
  • Houd de mal onderste boven en vul volledig met chocolade.
  • Geef met behulp van een voorwerp enkele tikken langs de zijkanten zodanig dat de chocolade goed verdeel blijft.
  • Let erop dat er ook voldoende chocolade aan de voet van de figuur aanwezig is.
  • Na een 10-tal seconden kan je de figuur omdraaien en laat het overtollige chocolade uitlopen. Je kan eventueel met behulp van een voorwerp enkele tikken langs de zijkant geven om het proces te versnellen.
  • Wederom na een 10-tal secoden verwijder je de overtollige chocolade aan de onderkant en zet je deze op de rooster.
  • Geef de overtollige chocolade de tijd om uit te lopen.
    Sint figuur aan het uitlekken op een rooster
  • Na 5 à 10 minuten is de chocolade gekristaliseerd en kan je deze van de rooster halen. Verwijder met behulp van een paletmes de overtollige chocolade aan de voet. Leg de figuur plat en zet deze in de frigo.

Afwerking

  • Haal de figuren uit de frigo
  • Verwijder de klemmen.
  • Verwijder voorzichtig 1 van de 2 plastiekdelen.
  • Plooi het resterende plastiekdeel zodanig dat de chocolade vorm los komt.
  • Verwijder het 2e plastiekdeel.
  • Verwijder voorzichtig overtollige chocolade.

Voedingswaarden

Serving: 100g | Calories: 570kcal

bron en inspiratie – Rudi Van Eenooge – CVO Gent – Cursus Eenvoudige Chocolade
 

Alle recepten voor Sinterklaas

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept beoordeling




Scroll naar boven