Balletjes in tomatensaus
Een klassiek comfortgerecht met een vleugje whisky.Perfect voor een familiediner, serveer met puree en erwten en worteltjes.
Afdrukken
Pin
FB
X
Rate
Porties: 5
Calorieën: 550kcal
Ingrediënten
- 1 l water
- 2 blokjes runderbouillon
- 1 kg gemengd gehakt
- kruidenmix (hier spaghetti kruiden)
- 3 grote blikken tomatenpuree
- 1 l volle melk
- 200 g boter
- 200 g bloem
- 1 geutje whiskey of cognac
Werkwijze
- Zet het water op en voeg de runder bouillon toe
- Mix het gehakt met de kruiden. Maak je handen nat en rol de balletjes. Door je handen nat te houden blijft het gehakt niet aan je handen kleven.
- Gaar de balletjes in de bouillon en dit tot 10 minuten.
- Bak de balletjes kort bruin.
- In een grote kom smelt je de boter en voeg je de bloem toe. Goed roeren en je krijg dus een roux. Laat tot 5 minuten zacht warmen en en roer af en toe. Zo krijg je de bloemsmaak uit de roux (en dus de saus).
- Giet de melk beetje per beetje door de roux en roer goed door tot de roux volledig is opgenomen door de melk. Klonters? Geen paniek – blijven roeren en als het niet lukt haal je gewoon je mixer boven.
- Voeg de runderbouillon ook toe.
- Voeg de tomatenpuree blik per blik toe tot dat je een voldoende rode tomaten saus hebt (zowel qua zicht als smaak). Dit kan tot 3 blikken zijn.
- Doe een geutje whiskey of cognac er bij en kruid verder af met peper en zout.
- Voeg de balletjes toe.
Voeding
Calories: 550kcal
Notities
Varianten
- Voor een pittige toets, voeg een snufje rode pepervlokken toe aan de tomatensaus.
- Vervang een deel van het gehakt door kalfs- of varkensgehakt voor een andere smaak.
- Voor een alcoholvrije versie, laat de whisky/cognac weg of vervang door balsamicoazijn.
- Voeg fijngesneden groenten toe zoals ui, paprika of champignons voor extra smaak en textuur.
- Serveer over spaghetti of met een kant van geroosterd knoflookbrood voor een vullende maaltijd.