Porties: 4
Ingrediƫnten
Instructies
- Doe alle ingrediƫnten (behalve de honing) samen in een steelpan.
- Breng het geheel aan de kook op middelhoog vuur.
- Zodra het mengsel kookt, zet het vuur lager en laat het zachtjes pruttelen gedurende 10-15 minuten, of totdat de veenbessen openbarsten en de compote indikt.
- Roer af en toe om aanbranden te voorkomen.
- Verwijder het kaneelstokje.
- Proef de compote – voeg indien gewenst honing (of suiker) toe voor extra zoetheid.
- Serveer of gebruik in je gerecht.
Ā Ā
Serveertips
- Serveer warm of koud als bijgerecht bij wildgerechten, zoals eendenborst of varkenshaas.
- Gebruik als topping voor desserts, zoals cheesecake of panna cotta.
- Smeer op toast of serveer bij een kaasplankje voor een zoet-frisse toets.
Opmerkingen
- Voor een extra smaakdimensie voeg een scheutje port toe.
- Je kan in een een luchtdichte container de afgekoeld veenbessencompote tot een week houden in de koelkast.
Variaties
- Voeg een handvol rozijnen of gedroogde cranberries toe tijdens het koken voor extra textuur.
- Vervang de sinaasappel door citroen voor een frissere smaak.
- Voeg een snufje gemalen kruidnagel of gember toe voor een warmere, kruidige toets.