Veenbessencompote

Veenbessencompote met verse veenbessen – ideaal als bijgerecht bij wildgerechten of als zoete toevoeging aan desserts.
Totale tijd: 45 minuten
Gang: Dessert, Hoofdgerecht
Trefwoord: suiker, veenbessen, veenbessencompote
Porties: 4

Ingrediƫnten
 

  • 350 g veenbessen (vers of uit de diepvries)
  • 150 g suiker
  • 50 ml appelsiensap
  • 0,5 appelsienrasp
  • 50 ml water
  • snufje kaneel (naar smaak)
  • honing (optioneel)

Instructies

  • Doe alle ingrediĆ«nten (behalve de honing) samen in een steelpan.
  • Breng het geheel aan de kook op middelhoog vuur.
  • Zodra het mengsel kookt, zet het vuur lager en laat het zachtjes pruttelen gedurende 10-15 minuten, of totdat de veenbessen openbarsten en de compote indikt.
  • Roer af en toe om aanbranden te voorkomen.
  • Verwijder het kaneelstokje.
  • Proef de compote – voeg indien gewenst honing (of suiker) toe voor extra zoetheid.
  • Serveer of gebruik in je gerecht.

Ā 
Ā 

Serveertips

  • Serveer warm of koud als bijgerecht bij wildgerechten, zoals eendenborst of varkenshaas.
  • Gebruik als topping voor desserts, zoals cheesecake of panna cotta.
  • Smeer op toast of serveer bij een kaasplankje voor een zoet-frisse toets.

Opmerkingen

  • Voor een extra smaakdimensie voeg een scheutje port toe.
  • Je kan in een een luchtdichte container de afgekoeld veenbessencompote tot een week houden in de koelkast.

Variaties

  • Voeg een handvol rozijnen of gedroogde cranberries toe tijdens het koken voor extra textuur.
  • Vervang de sinaasappel door citroen voor een frissere smaak.
  • Voeg een snufje gemalen kruidnagel of gember toe voor een warmere, kruidige toets.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept beoordeling




Scroll naar boven