Doe alle ingrediënten (behalve de honing) samen in een steelpan.
Breng het geheel aan de kook op middelhoog vuur.
Zodra het mengsel kookt, zet het vuur lager en laat het zachtjes pruttelen gedurende 10-15 minuten, of totdat de veenbessen openbarsten en de compote indikt.
Roer af en toe om aanbranden te voorkomen.
Verwijder het kaneelstokje.
Proef de compote - voeg indien gewenst honing (of suiker) toe voor extra zoetheid.
Serveer of gebruik in je gerecht.
Serveertips
Serveer warm of koud als bijgerecht bij wildgerechten, zoals eendenborst of varkenshaas.
Gebruik als topping voor desserts, zoals cheesecake of panna cotta.
Smeer op toast of serveer bij een kaasplankje voor een zoet-frisse toets.
Opmerkingen
Voor een extra smaakdimensie voeg een scheutje port toe.
Je kan in een een luchtdichte container de afgekoeld veenbessencompote tot een week houden in de koelkast.
Variaties
Voeg een handvol rozijnen of gedroogde cranberries toe tijdens het koken voor extra textuur.
Vervang de sinaasappel door citroen voor een frissere smaak.
Voeg een snufje gemalen kruidnagel of gember toe voor een warmere, kruidige toets.