Porties: 25 koekjes
calorieën: 120kcal
Ingrediënten
Instructies
- Zorg dat de boter op kamertemperatuur is.
- Klop de boter met de bruine suiker en basterdsuiker luchtig. Voeg het ei toe en meng goed.
- Zeef de bloem, kaneel, speculaaskruiden, bicarbonaat en zout. Meng dit met de boter-suikermassa.
- Voeg de melk toe en kneed het deeg tot een samenhangende bal.
- Verpak het deeg in plasticfolie en laat minstens 30 minuten, liefst een nachtje rusten in de koelkast.
- Leg de speculaasplanken klaar
- Rol het deeg in een worst ter hoogte van de figuur.
- Leg de deegworst in het midden van de figuur. Duw het deeg met 2 duimen naar buiten zodanig dat de vorm gevuld wordt. Herhaal maximaal 2x.
- Ga me je handen langs de rand en duw het deeg net los van de rand zonder de figuur te beschadigen.
- Neem een mes en snij het overtollige deeg weg.
- Haal de figuur uit de mal en begin met de dikste kant.
- Alternatief kan je de plank omdraaien en even kloppen op tafel met de dikste kan naar beneden.
- Leg de figuur op een bakplaat. Zorg dat de bakplaat gevuld is met figuren van gelijkaardige grootte om geen verschil in baktijd te hebben.
- Bak in een voorverwarmde oven van 18°C gedurende 10 minuten.
- Laat afkoelen. Smakelijk!
Voedingswaarden
Calories: 120kcal
Tips
- Om speculaas makkelijk uit de vorm te halen moet de deeg voldoende koud (en dus gesteven) zijn. Aarzel niet om de deeg even opnieuw in de frigo (of zelfs in de diepvries) te stoppen
- Speculaasplanken maak je mooi door deze in warm water (liefst zonder zeep) te spoelen.
- Lukt het moeilijk of nog een overschotjes? Rol uit en steek er koekjes uit.