Pizzadeeg – basisrecept

Met dit eenvoudige recept voor pizzadeeg maak je zelf de perfecte basis voor elke pizza. Knapperig, luchtig en vol smaak – ideaal voor een pizza-avond met het gezin.
Totale tijd: 2 uur
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: bladerdeegpizza, pizzadeeg
Porties: 4
calorieën: 150kcal

Ingrediënten
 

  • 500 g bloem (patiserrie of 00)
  • 300 g lauw water
  • 21 g gist (verse 1/2 pakje of 7g droge gist)
  • 8 g zout
  • 1 tl suiker
  • 2 el olijfolie

Instructies

  • Verzamel alle ingrediënten.
  • Meng het 300 g lauw water met 21 g gist in een kom. Laat het mengsel staan tot de gist is opgenomen.

Met de hand

  • Meng 1 tl suiker en 8 g zout door het bloem. Leg het mengsel op een werkblad. Maak een cirkel en een kuiltje in het midden.
  • Giet het gistmengsel erin, samen met 2 el olijfolie. Meng eerst met een vork en vervolgens met je handen tot een samenhangend deeg.
  • Kneed het deeg vervolgens gedurende 10 minuten op een licht bebloemd werkblad tot het elastisch en soepel is.

Met de keukenrobot

  • Als je een keukenrobot gebruikt, voeg dan 500 g bloem, 8 g zout, 1 tl suiker en het gistmengsel en 2 el olijfolie toe aan de mengkom. Gebruik de deeghaak en kneed het deeg op gemiddelde snelheid gedurende 5-7 minuten, totdat het deeg elastisch en soepel is.

Deeg verdelen

  • Je kan met deze deeg 4 normale pizzabodems maken. Verdeel de deeg in 4 gelijke bollen.

Rijzen

  • Plaats de 4 deegdelen op een licht bebloemde plank en laat voldoende ruimte tussen de bollen, dek het af met een vochtige doek en laat het minsten 90 minuten rijzen op een warme plek, totdat het deeg in volume is verdubbeld.

Afwerken

  • Je kan de gerezen deeg invriezen door deze eerst in plastiekfolie te rollen. Je kan deze deeg ook in plastiekfolie enkele dagen in de frigo bewaren.
    Je kan ze ook onmiddelijk uitrollen tot een mooie pizzabodem. Klaar om verder af te werken.

Voedingswaarden

Serving: 200g | Calories: 150kcal

Tips

  • Mag deeg in de koelkast?

    Het deeg kan worden bewaard in de koelkast voor later gebruik. Na het rijzen, dek het deeg goed af met plasticfolie of doe het in een luchtdichte container en bewaar het tot 3 dagen in de koelkast.
  • Kan deeg in de diepvries?
     
    Voor langere bewaring kun je het deeg invriezen. Verdeel het na het rijzen in porties, wikkel elke portie in plasticfolie en doe ze in een diepvrieszak. Het deeg kan tot 3 maanden worden ingevroren. Laat het volledig ontdooien in de koelkast voordat je het gebruikt.
  • Extra smaak Voeg voor extra smaak een theelepel gedroogde Italiaanse kruiden of knoflookpoeder toe aan het deeg.
  • Luchtige bodem?
    Voor een nog luchtigere bodem kan je na het uitrollen deze 10 minuten laten liggen alvorens af te werken.

Meer over pizza

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept beoordeling




Scroll naar boven