Klaaskoeken

Heerlijke, zachte klaaskoeken met een vleugje kaneel, perfect voor de Sinterklaas periode.
Totale tijd: 3 uur
Gang: Ontbijt
Keuken: Belgisch, West-Vlaams
Trefwoord: klaaskoeken, sinterklaas

Ingrediënten
 

  • 500 g bloem
  • 225 ml melk
  • 8 g zout
  • 42 g gist (verse of 14g droge gist)
  • 60 g boter (zachte)
  • 80 g suiker
  • 1 ei
  • mespuntje kaneel (optioneel, naar smaak)

Instructies

Deeg bereiden met de hand

  • Verwarm 225 ml melk lauwwarm en los 42 g gist hierin op. Laat enkele minuten staan.
  • Meng 500 g bloem en 8 g zout en 80 g suiker in een grote kom.
  • Voeg het gistmengsel, 1 ei , 60 g boter en een mespuntje kaneel toe aan de bloem. Kneed het deeg met je handen tot het soepel en elastisch is, dit duurt ongeveer 10 minuten.

Deeg bereiden met de keukenrobot

  • Verwarm 225 ml melk tot lauwwarm en los 42 g gist erin op. Laat enkele minuten staan.
  • Doe 500 g bloem en 8 g zout en 80 g suiker in de kom van de keukenrobot.
  • Voeg het gistmengsel, 1 ei, een mespuntje kaneel en 60 g boter toe. Zet de keukenrobot op een middelhoge snelheid en kneed het deeg 5-7 minuten tot het glad en elastisch is.

Deeg bereiden met de Monsieur Cuisine of gelijkaardig toestel

  • Verwarm 225 ml melk tot 37°C in de Monsieur Cuisine en voeg 42 g gist toe. Mix 2 minuten op snelheid 1.
  • Voeg 500 g bloem , 8 g zout, 1 ei , 80 g suiker en 60 g boter en een mespuntje kaneel toe. Zet de machine 3x 1 minuut op kneedstand.
  • Controleer de deeg, leg eventueel uit op een bebloemd werkblad en werk af.

Rijzen

  • Dek de kom af met een handdoek en laat het deeg minstens 30 minuten rijzen tot het in volume verdubbeld is.
  • Leg een bakplaat klaar bedekt met bakpapier.
  • Rol de deeg uit tot ongeveer 1 à 1,5 cm (vingerdikte) en steek de deeg uit met behulp van de uitsteekvorm. Leg op de bakplaat en laat nog 30 minuten rijzen.
    Deeg waar sint vorm wordt uigesneden

Bakken

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Doreer het deeg.
    Sintvormen doreren
  • Bak 15-20 minuten.
  • Laat afkoelen op een rooster.
    Gebakken klaaskoeken laten afkoelen

 

Serveertip

Serveer de klaaskoeken licht opgewarmd met een laagje boter en een plakje kaas. Perfect te combineren met een tas warme chocolademelk voor de ultieme Sinterklaasbeleving!

Tips

  • Zorg ervoor dat je qua grootte gelijkaardige uitsteekvormen hebt. De baktijd kan namelijk verschillen in functie van de grootte van de uitsteekvorm.
  • Klaaskoek of Sint-Maartenkoek – in sommige regio’s wordt Sint-Maarten gevierd op 11 november – Sinterklaas wordt gevierd op 6 december.
  • Ondertussen wordt eigenlijk hetzelfde recept gebruikt voor Kerstkoek, Valentijnskoek en Paaskoek, alleen de uitsteekvorm is natuurlijk anders.
 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept beoordeling




Scroll naar boven