Hespenrolletjes met witloof in kaassaus

Een klassieke bereiding uit de Belgische gastronomie. Smeuïg witloof gewikkeld in delicate ham, overgoten met een romige kaassaus en ovengebakken tot een harmonieuze gegratineerde bovenlaag.
Totale tijd: 1 uur 30 minuten
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Belgisch
Trefwoord: belgische klassieker, kaassaus, witloof
Porties: 4 personen
calorieën: 450kcal

Ingrediënten
 

  • 8 stronkjes witloof
  • 8 sneetjes gekookte ham
  • 50 g boter
  • 50 g bloem
  • 800 ml melk
  • 275 g geraspte kaas (gruyère, emmentaler, parmezaan)
  • Nootmuskaat (naar smaak)
  • Peper (naar smaak)
  • Zout (naar smaak)
  • Citroensap (naar smaak)

Instructies

Voorbereiding van het Witloof

  • Snijd de witloofstronkjes doormidden en verwijder de harde kern. Stoof het witloof in boter gedurende enkele minuten en voeg vervolgens een glas water toe. Laat het zachtjes stoven totdat het beetgaar is. Naar het einde toe verwijdert u het vocht (en vangt dit op) en voegt u wat suiker toe om het witloof zacht te karamelliseren. Laat de stronkjes zorgvuldig uitlekken om overtollig vocht te vermijden. Druk het witloof zachtjes uit met keukenpapier en leg de stronkjes op een rooster om verder uit te lekken. U kunt ook het witloof licht aandrukken met een schone theedoek om nog meer vocht te verwijderen.

Vorming van de Hamrolletjes

  • Verwarm de oven voor op 180°C. Omwikkel elk stronkje witloof met een sneetje gekookte ham en schik de rolletjes in een passende ovenschaal.

Bereiding van de Bechamelsaus

  • Smelt de boter in een steelpan op een matig vuur en voeg vervolgens de bloem toe. Roer grondig om een roux te vormen en laat deze enkele minuten garen, zonder dat de roux verkleurt. Voeg de melk geleidelijk toe, terwijl u blijft roeren om klontvorming te voorkomen, totdat een homogene saus ontstaat. Laat enkele minuten doorkoken zodat de saus indikt. Voeg een geutje van het gestoofde witloofsap toe voor extra smaak.

Bereiding van de kaassaus of mornaysaus

  • Voeg de geraspte kaas toe en blijf roeren tot deze volledig is gesmolten. Breng de saus op smaak met zout, peper, citroensap en een snufje nootmuskaat voor extra diepte.
  • Giet de kaassaus gelijkmatig over de hamrolletjes in de ovenschaal. Plaats de schaal in de voorverwarmde oven en bak gedurende 20-25 minuten op 180°C, of totdat de bovenkant een aantrekkelijke goudbruine kleur heeft gekregen. Eventueel de laatste 5 minuten de grill opzetten – maar let op dan kan het snel verbranden!
  • Dien de hespenrolletjes met witloof warm op, eventueel vergezeld van een zijdeachtige aardappelpuree voor een complete maaltijd.

Voedingswaarden

Calories: 450kcal

Tips

  • Voor een extra smaakdimensie kunt u een kleine hoeveelheid mosterd aan de kaassaus toevoegen.
  • Zorg ervoor dat het witloof goed is uitgelekt, zodat het gerecht niet te vochtig wordt.
  • Witloof kan soms een bittere smaak hebben, wat moeilijk kan zijn voor kinderen. Om dit te verzachten kan je suiker toevoegen tijdens het stoven en gebruik eventueel een half stronkje witloof per rolletje.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept beoordeling




Scroll naar boven