Gratin dauphinois

Gratin dauphinois of aardappelgratin is een klassieke Franse ovenschotel met dunne aardappelschijfjes, langzaam gegaard in een romige saus met knoflook en nootmuskaat.
Voorbereidingstijd: 30 minuten
Bereidingstijd: 1 uur 30 minuten
15 minuten
Totale tijd: 2 uur 15 minuten
Gang: Bijgerecht, Hoofdgerecht
Keuken: Frans
Trefwoord: aardappel
Porties: 4 personen

Ingrediënten
 

Instructies

  • Pel en hak de knoflook fijn. Breng in een pan de room, melk, knoflook, tijm en nootmuskaat aan de kook. Haal van het vuur. Kruid met zout en peper en laat 15 minuten trekken.
  • Als de melk voldoende afgekoeld is (minder dan 60°C) mag je er een gans ei doormengen.
  • Verwarm de oven voor op 170°C. Schil de aardappelen en snijd ze met een mandoline in dunne plakjes van ongeveer 2 à 3 mm.
  • Vet een ovenschaal (ongeveer 15 x 25 cm) in met de boter. Verwijder de tijm uit het roommengsel.
  • Doe de aardappelschijfs in het roommengsel en roer zacht zodanig dat alle schijfjes vocht kunnen opnemen.
  • Leg de aardappelschijfjes dakpansgewijs in de ovenschaal. Na enkele laagjes strooi je een beetje kaas over. Giet ook een beetje van het roommengsel erbij. Bouw verder tot schijfjes zijn gelegd.
  • Giet het resterende roommengsel erover zodat de aardappelen net onderstaan.
  • Bestrooi met de geraspte gruyère .
    Gratin Dauphinois met gemalen kaas
  • Dek de schaal af met aluminiumfolie en bak 1 uur in de oven. Verwijder de folie, bak nog eens 30 minuten tot de bovenkant goudbruin is.
  • Laat de gratin 15 minuten rusten voor het aansnijden, zodat de smaken zich kunnen zetten.
    Gratin Dauphinois

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept beoordeling




Scroll naar boven