Porties: 4 personen
Ingrediënten
- 1 kg aardappelen (vastkokende)
- 2 teentjes knoflook
- 250 ml room (volle)
- 250 ml melk (volle)
- 5 g verse tijm
- nootmuskaat (naar smaak)
- 30 g boter
- 75 g gruyère (geraspte)
- zout (naar smaak)
- peper (naar smaak)
Instructies
- Pel en hak de knoflook fijn. Breng in een pan de room, melk, knoflook, tijm en nootmuskaat aan de kook. Haal van het vuur. Kruid met zout en peper en laat 15 minuten trekken.
- Als de melk voldoende afgekoeld is (minder dan 60°C) mag je er een gans ei doormengen.
- Verwarm de oven voor op 170°C. Schil de aardappelen en snijd ze met een mandoline in dunne plakjes van ongeveer 2 à 3 mm.
- Vet een ovenschaal (ongeveer 15 x 25 cm) in met de boter. Verwijder de tijm uit het roommengsel.
- Doe de aardappelschijfs in het roommengsel en roer zacht zodanig dat alle schijfjes vocht kunnen opnemen.
- Leg de aardappelschijfjes dakpansgewijs in de ovenschaal. Na enkele laagjes strooi je een beetje kaas over. Giet ook een beetje van het roommengsel erbij. Bouw verder tot schijfjes zijn gelegd.
- Giet het resterende roommengsel erover zodat de aardappelen net onderstaan.
- Bestrooi met de geraspte gruyère .
- Dek de schaal af met aluminiumfolie en bak 1 uur in de oven. Verwijder de folie, bak nog eens 30 minuten tot de bovenkant goudbruin is.
- Laat de gratin 15 minuten rusten voor het aansnijden, zodat de smaken zich kunnen zetten.