Verhinder dat je scherm uitvalt

Bloemkool in witte saus

Bloemkool met witte saus is een klassieke Vlaamse bereiding waarbij zachte bloemkoolroosjes worden overgoten met een romige bechamelsaus.

Ingrediënten
 

Instructies

Bereiding van de bloemkool

  • Verwijder de bladeren en de stronk van de bloemkool.
  • Snijd de bloemkool in roosjes en spoel ze af onder koud water.
  • Breng een grote pan met licht gezouten water aan de kook.
  • Kook de bloemkoolroosjes 10-15 minuten tot ze gaar maar stevig zijn.
    Bloemkool koken
  • Giet de bloemkool af en laat uitlekken.

Bereiden van de bechamelsaus of kaassaus

  • Smelt de boter op middelhoog vuur in een steelpan.
  • Voeg de bloem toe en roer constant gedurende 2-3 minuten om een roux te vormen.
    Roux maken
  • Voeg geleidelijk de koude melk toe, blijf roeren om klontjes te voorkomen.
  • Laat de saus indikken tot de gewenste consistentie.
  • Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
  • Nu heb je een bechamelsaus. Voeg indien gewenst de geraspte kaas toe en roer tot deze volledig is gesmolten. Nu heb je een kaas- of mornay saus.

Afwerking

  • Plaats de uitgelekte bloemkoolroosjes in een ovenschaal.
  • Giet de bechamelsaus over de bloemkool en zorg dat alle roosjes bedekt zijn.
    Bloemkool in witte saus in de oven
  • Plaats de schaal in een voorverwarmde oven op 180°C en verwarm 10-15 minuten of tot je een mooi kleurtje hebt.
    Bloemkool in witte saus in de oven - klaar

 

Zie ook deze recepten

Kaassaus of mornaysaus
Kaassaus of mornaysaus is een klassieke Franse kaassaus op basis van een Bechamelsaus
Check out this recipe
Mornaysaus - Bechamelsaus - boter - melk - bloem - peper - zout - nootmuskaat - gerapste kaas - Franse kaassaus
AI Engine Chatbot
AI Avatar
Hallo en welkom! Ik ben AI Jo, jouw assistent voor deze pagina. Stel gerust je vragen over de inhoud; ik sta klaar om je in elke gewenste taal te helpen. Waarmee kan ik je vandaag van dienst zijn? 😊