Theekoekjes met verschillende afwerkingen

Heerlijke handgemaakte theekoekjes met diverse afwerkingen zoals kaneel, kokos en decorsuiker. Perfect bij een kopje thee (of koffie)!
Totale tijd: 1 uur 30 minuten
Gang: Dessert, Koffie
Keuken: Bakkerij
Trefwoord: theekoekjes
Porties: 60 koekjes
calorieën: 30kcal

Ingrediënten
 

Decoratie

  • 5 g kaneel (voor de variatie met kaneel)
  • Kokosrasp (voor de gekartelde vierkante koekjes)
  • Decorsuiker (voor de gekartelde ronde koekjes)

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Meng de boter samen met de suiker en basterdsuiker in een kom. Mix dit tot een romige massa.
  • Voeg het ei en de eidooier toe aan het mengsel en mix tot alles goed gemengd is.
  • Voeg de bloem, bakpoeder, vanille-extract en zout toe. Meng tot er een stevig deeg ontstaat.
  • Verdeel het deeg in 4 delen.
  • Neem 1 deel en voeg 5gr kaneel toe, meng goed.
  • Druk de verschillende degen wat platter. Laat de degen minimaal 30 minuten in de koelkast rusten zodat het goed kan afkoelen. Hoe platter de deeg hoe sneller het afkoelt en hoe makkelijker je het kan bewerken.
  • Rol deel per deel uit op een met bloem bestoven oppervlak tot maximaal 4 mm dikte.
    Uitgerolde deeg voor theekoekjes
  • Steek verschillende vormen uit ieder deeg.
  • Gebruik een effen vierkante uitsteker. Trek diagonale lijnen op de effen vierkantjes met een vork.
    Theekoekjes - niet afgebakken
  • Gebruik een ronde uitsteker voor de deeg met kaneel.
  • Vul een potje met een gekluts ei. Vul een potje met kokos en een potje met decorsuiker om de koekjes er in te drukken.
  • Gebruik een gekartelde vierkante uitsteker. Doreer 1 kant van de gekartelde vierkantjes en druk ze omgekeerd in een doos met kokos.
  • Gebruik een ronde gekartelde uitsteker. Doreer 1 kant van de gekartelde rondjes en druk ze omgekeerd in een doos met decorsuiker.
  • Plaats de koekjes op de bakplaat. Bak ze in de voorverwarmde oven gedurende 10-12 minuten, of tot ze licht goudbruin zijn.
  • Laat de koekjes afkoelen op een rooster voordat je ze serveert.
  • Smakelijk!
    Theekoekjes in zakje CVO

Voedingswaarden

Serving: 1koekje | Calories: 30kcal

 

Tips:

  • Je kan zelfreizende bloem ook gebruiken maar dan heb je geen bakpoeder nodig.
  • Experimenteer gerust met andere kruiden of toppings, zoals citroenrasp of chocolade.
 
bron en inspiratie : CVO Gent – cursus Vet- en kookdegen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept beoordeling




Scroll naar boven