Camembert op de BBQ

Een heerlijk smeuïg en hartig voorgerecht, perfect voor een zomerse barbecue. Deze gesmolten camembert is een smaakexplosie gecombineerd met kruiden en honing.
Total Time: 25 minutes
Course: Starter
Cuisine: French
Keyword: BBQ, cheese, summer
Servings: 4
Cost: 5

Ingredients
 

  • 1 camembert (in houten doosje)
  • 2 teentjes knoflook (in dunne plakjes (optioneel))
  • 2 takjes rozemarijn (verse )
  • 1 el honing
  • peper (zwarte/gemalen)
  • 1 Baguette of stokbrood (in plakjes)

Instructions

  • Voorbereiding: Verwijder de verpakking van de camembert, maar laat de kaas in het houten doosje zitten. Snijd met een scherp mes kleine sneetjes in de bovenkant van de camembert.
  • Knoflook (optioneel) en rozemarijn: Steek de plakjes knoflook en rozemarijntakjes in de sneetjes van de camembert.
  • Honing en peper: Besprenkel de camembert met honing en voeg een snufje versgemalen zwarte peper toe.
  • Plaats de camembert op de barbecue – beter indirect zodanig dat het doosje niet verbrand. Laat ongeveer 10-15 minuten grillen op middelhoog vuur tot de kaas volledig gesmolten is.
  • Haal de camembert van de BBQ en serveer onmiddellijk met plakjes baguette of stokbrood. Smakelijk!
    Camembert op de BBQ
What do I need to prepare Camembert on the BBQ?

A Camembert in wooden box.
Ingredients for toppings (optional: garlic, rosemary, honey)

How do I prepare Camembert on the BBQ?

First, remove the plastic wrapping from the Camembert and place the cheese back in the wooden box. Make a few incisions in the top of the cheese and add some toppings, if desired. Optional – wrap the box in aluminum foil – and place on the BBQ for about 10-15 minutes on indirect heat.

Which BBQ technique is best for Camembert?

Use indirect heat to prevent the Camembert from melting and burning too quickly. Maintain a moderate temperature.

With what dishes can I serve Camembert from the BBQ?

Camembert from BBQ goes well with French bread, crackers, or as a dip with vegetable sticks. You can also use it in a salad or as a topping on a burger.

How do I know when the Camembert is good?

Camembert is ready when the inside is soft and runny. You can test this by gently pressing into the top of the cheese; if it feels soft, it is melted and ready to serve.

Can I use other cheeses on the BBQ?

Yes, other cheeses such as Brie or even softer cheddar can also be prepared on the BBQ, but keep in mind different melting times and textures.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




Scroll to Top