Citroentaart

Citroentaart met Amandeldeeg en Italiaanse Meringue – Een perfecte mix van frisheid en luxe.
Totale tijd: 3 uur
Porties: 8 taarten

Ingrediënten
 

Amandelzanddeeg

Citroencrème

Rolbeslag

Italiaanse meringue

Instructies

Amandelzanddeeg

  • Verzamel alle ingrediënten.
  • Meng de boter met de suiker en de vanillesuiker.
  • Voeg een voor een de 2 eieren toe.
  • Voeg zout, bloem en amandelpoeder samen en voeg toe aan het mengsel. Kneed goed.
  • Dek het deeg af en laat het een nacht rusten in de koelkast.
  • Rol het deeg uit tot max 3 à 4 mm en leg op de bakvorm. Druk goed maar zacht in. Snij de resterende deeg af.
    amandeldeeg vormen
  • Bak af op 180°C gedurende 20 minuten of tot goudbruin.
  • Laat afkoelen en haal uit de vorm.

Rolbeslag

  • Klop 100 g suiker met de eiwitten tot stijve pieken.
  • Klop 50g suiker met de eigelen tnt een mooie massa.
  • Breng dit samen en voeg de bloem al zevend toe.
  • Roer goed en verspreid de massa op een bakplaat bedekt met bakpapier.
  • Bak af in de oven gedurende 6 à 8 minuten op 180°C.
  • Haal uit de oven, draai om op een rooster en trek het bakpapier voorzichtig af.
    rolbeslag afgebakken
  • Laat afkoelen.

Citroencrème

  • Voeg de eieren en dooiers samen en meng met het puddingpoeder.
  • Breng het citroensap met de suiker en citroenrasp aan de kook.
  • Als dit kookt verlaag je het vuur. Voeg de mengsels samen en roer goed tot je een crème krijgt.
    citroencrème
  • Doe in een koude kom. Laat afkoelen tot rond de 30°C en voeg dan blokjes boter (op kamertemperatuur) toe. Roer goed en voeg pas het volgende blokje boter toe als deze goed is opgenomen.
  • Doe in een spuitzak (zonder douille). Mag zeker niet te koud worden anders zal dit opstijven.

Italiaanse meringue

  • Maak volgens het recept in de link. Doe in een spuitzak met een gladde douille 8. Zet eventueel nog in de frigo.

Taartopbouw

  • Steek met een ronde bakring cirkels uit het gebakken rolbeslag en leg deze op de gebakken taartbodem.
  • Neem de spuitzak met citroencrème. Snij een klein gaatje in de zak en bedek de taart met een laagje citroencrème.
    citroencrème opspuiten
  • Spuit 'druppels' rond of laat je creativiteit los.
    italiaanse meringue opspuiten
  • Houd de brander op ongeveer 10-15 cm van de meringue en beweeg deze gelijkmatig over het oppervlak totdat de meringue een goudbruine kleur krijgt. Blijf niet te lang op één plek om verbranden te voorkomen. Dit kleurt zeer snel!
    meringue afbranden

 
 
bron en inspiratie : CVO Gent – cursus Kook- en vetdegen

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept beoordeling




Scroll naar boven