Paksoipuree

Een smeuïge puree met paksoi die perfect past bij gebakken eend, kip of vis.

🌿 Over dit gerecht

Paksoipuree is een verrassend lekkere variatie op de klassieke aardappelpuree.
De zachte, romige structuur van de aardappelen combineert mooi met de frisse, licht pittige smaak van paksoi.
Ideaal als bijgerecht bij gerechten met Aziatische toetsen, maar ook heerlijk bij een stukje vlees of vis.

👨‍🍳 Bereiding

De bereiding lijkt sterk op gewone puree, maar het geheim zit in het apart garen van de paksoi.
Door de witte stelen kort aan te stoven en de bladeren slechts even te laten slinken, behoud je een mooie groene kleur en een frisse smaak.
Daarna gaat alles samen met de aardappelen, boter en melk tot een smeuïge, lichte puree.

🍽️ Serveerideeën

Heerlijk bij gebakken eend met appelsiensaus.
Past ook prima bij kip met oestersaus, of een stukje gebakken zalm.
Werk af met wat citroensap of gehakte lente-ui voor extra frisheid.

Paksoipuree

Een lekkere variatie op klassieke puree – met paksoi voor extra smaak en kleur.
Totale tijd: 36 minuten
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Belgisch
Trefwoord: groentepuree
Servings: 4
Calories: 81kcal

Ingrediënten
 

Optioneel

Instructies

Paksoi

  • Spoel de paksoi grondig.
  • Snij het onderste harde stuk af. Snijd de witte stelen in stukken en stoof ze 4–5 minuten aan in een klontje boter (eventueel met look).
  • Voeg daarna de groene bladeren toe en laat nog 1-2 minuut slinken.
  • Laat het geheel uitlekken in een zeef zodat overtollig vocht verdwijnt.

Aardappelen

  • Schil de aardappelen en versnij in gelijke stukken.
  • Kook de aardappelen gaar in ongeveer 20 minuten.
  • Giet het water af en aardappelen terug in de pot. Laat enkele minuten staan en laat resterend vocht verdampen.
  • Voeg de boter en melk toe en pureer met een stamper. Werk af met een ei tot een smeuïge puree.
  • Breng op smaak met zout, peper en een snufje nootmuskaat, eventueel wat cayennepeper
  • Vermeng de uitgelekte pakoi in de puree.
  • Serveer de paksoipuree warm als bijgerecht.

Voedingswaarden

Serving: 100g | Calories: 81kcal

Variaties

  • Voeg een beetje honing toe voor een nog zoetere toets.
  • Extra romigheid kan je verkijgen door eierdooiers toe te voegen of een lepel zure room.
  • Een ui en/of een teentje look meekoken zorgt voor extra smaak.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept beoordeling




Scroll naar boven