Porties: 2 taarten
calorieën: 550kcal
Ingrediënten
Amandelzanddeeg
- 130 g boter
- 130 g suiker
- 2 eieren
- 350 g bloem
- 40 g amandelpoeder
- Snufje zout
- Vanille-extract
Frangipanevulling
- 80 g zachte boter
- 100 g suiker
- 1 ei
- 100 g amandelpoeder
- 50 g bloem
- Amandel-extract
Topping
- 2 appels (in frietjes gesneden)
Afwerking
- raftisnow
- pistachenoten (grof versneden)
- afdekgelei
Instructies
Het amandelzanddeeg
- Meng de boter en suiker tot een romig mengsel.
- Voeg de eieren één voor één toe en meng goed.
- Voeg de bloem, het amandelpoeder, het zout en de vanille toe en kneed tot een samenhangend deeg.
- Druk het deeg plat en wikkel het deeg in plasticfolie en laat minimaal 30 minuten rusten in de koelkast.
De frangipanevulling
- Klop de zachte boter en suiker tot een luchtig mengsel.
- Voeg het ei toe en klop goed door.
- Voeg vervolgens het amandelpoeder, de bloem en een paar druppels amandel-extract toe.
- Meng tot een gladde massa.
Bereid de vanillesaus
- Smelt de boter in een steelpan op laag vuur. De boter mag niet braden.
- Klop de eieren los in een aparte kom.
- Meng het vanillepuddingpoeder en de suiker erdoorheen.
- Voeg het mengsel toe aan de boter en laat al roerend indikken tot een romige saus.
- Laat even afkoelen.
Appelfrietjes,
- Schil de appel
- Verwijder het klokhuis
- Snij de appel in twee gelijke delen.
- Snij de appel in fijne schijfjes, hou deze samen, draai om en snij kleine frietjes.
- Doe alles samen in een kom en maak met de handen de appelfrietjes los.
De taart samenstellen
- Verwarm de oven voor: Verwarm de oven voor op 180°C.
- Leg een bakplaat met bakpapier klaar en leg de ingevette taartvorm erop.
- Rol het amandelzanddeeg uit tot een dikte van ongeveer 4 mm en bekleed een ingevette taartvorm. Druk rondom de rand goed ana. Laat een 5-tal minuten hangen over de ring en verwijder dan pas de overschot.
- Prik met een vork gaatjes in de bodem.
- Verdeel de frangipanevulling gelijkmatig over de bodem.
- Verdeel de appelfrietjes over de frangipanevulling.
- Giet vervolgens de licht warme vanillesaus over de appelfrietjes heen.
- Opgelet, niet te veel want dit loop anders over tijdens het bakken.
Bak de taart
- Bak de taart ongeveer 35 minuten in de voorverwarmde oven, of tot de bovenkant mooi goudbruin is en de appels licht gekarameliseerd zijn.
Voedingswaarden
Calories: 550kcal
bron en inspiratie : CVO Gent – cursus Vet- en kookdegen
Tips
- Zorg dat de bakplaat randen heeft, zodanig dat de eventuele te veel toegevoegd vanillesaus op de bakplaat blijf liggen.
- Laat de taart flink afkoelen vooraleer je de gelei en raftisnow toevoegd.
- Fan van kaneel? Bestrijk de appeltes met wat kaneelpoeder.
Je kan de pistachenoten vervangen door amandelschaafsels.