Bretoense appeltaart met Amandelzanddeeg, Frangipane en Vanillesaus
Een Bretoense appeltaart met amandelzanddeeg als basis, gevuld met een rijke frangipane en afgetopt met knapperige appelfrietjes en vanillesaus. Final touch - raftisnow en pistachenoten.
Voeg de bloem, het amandelpoeder, het zout en de vanille toe en kneed tot een samenhangend deeg.
Druk het deeg plat en wikkel het deeg in plasticfolie en laat minimaal 30 minuten rusten in de koelkast.
De frangipanevulling
Klop de zachte boter en suiker tot een luchtig mengsel.
Voeg het ei toe en klop goed door.
Voeg vervolgens het amandelpoeder, de bloem en een paar druppels amandel-extract toe.
Meng tot een gladde massa.
Bereid de vanillesaus
Smelt de boter in een steelpan op laag vuur. De boter mag niet braden.
Klop de eieren los in een aparte kom.
Meng het vanillepuddingpoeder en de suiker erdoorheen.
Voeg het mengsel toe aan de boter en laat al roerend indikken tot een romige saus.
Laat even afkoelen.
Appelfrietjes,
Schil de appel
Verwijder het klokhuis
Snij de appel in twee gelijke delen.
Snij de appel in fijne schijfjes, hou deze samen, draai om en snij kleine frietjes.
Doe alles samen in een kom en maak met de handen de appelfrietjes los.
De taart samenstellen
Verwarm de oven voor: Verwarm de oven voor op 180°C.
Leg een bakplaat met bakpapier klaar en leg de ingevette taartvorm erop.
Rol het amandelzanddeeg uit tot een dikte van ongeveer 4 mm en bekleed een ingevette taartvorm. Druk rondom de rand goed ana. Laat een 5-tal minuten hangen over de ring en verwijder dan pas de overschot.
Prik met een vork gaatjes in de bodem.
Verdeel de frangipanevulling gelijkmatig over de bodem.
Verdeel de appelfrietjes over de frangipanevulling.
Giet vervolgens de licht warme vanillesaus over de appelfrietjes heen.
Opgelet, niet te veel want dit loop anders over tijdens het bakken.
Bak de taart
Bak de taart ongeveer 35 minuten in de voorverwarmde oven, of tot de bovenkant mooi goudbruin is en de appels licht gekarameliseerd zijn.
Afwerking
Verwijder de bakring en laat de taart afkoelen
Smeert de taart in met een gelei.
Werk de rand af met wat raftisnow
Leg in het midden wat verbrokkelde pistachenoten
Voedingswaarden
Calories: 550kcal
bron en inspiratie : CVO Gent - cursus Vet- en kookdegen
Tips
Zorg dat de bakplaat randen heeft, zodanig dat de eventuele te veel toegevoegd vanillesaus op de bakplaat blijf liggen.
Laat de taart flink afkoelen vooraleer je de gelei en raftisnow toevoegd.
Fan van kaneel? Bestrijk de appeltes met wat kaneelpoeder. Je kan de pistachenoten vervangen door amandelschaafsels.