Porties: 4
calorieën: 600kcal
Ingrediënten
- 1,5 kg aardappelen (frietaardappelen)
Instructies
- Was de frietaardappelen grondig om eventuele aarde en onzuiverheden te verwijderen.
- Snijd de aardappelen vervolgens aan alle zijkanten af zodat je balken krijgt.
- Snij in plakjes (ik verkies 7mm).
- Snij in frietjes (wederom 7mm).
- Nu heb je de keuze. Spoel je het zetmeel af of niet ? Indien gewenst spoel de aardappelen goed onder koud water om overtollig zetmeel te verwijderen. Dit helpt om de frieten knapperiger te maken. Laat ze uitlekken en dep ze vervolgens goed droog met een schone keukendoek.
- Eerste bakbeurt (blancheren): Verhit de frituurolie in een frituurpan tot 140°C. Bak de frieten in kleine porties gedurende 3 minuten, totdat ze zacht zijn maar nog niet bruin. Ze moeten licht van kleur blijven. Haal de frieten uit de olie en laat ze uitlekken op keukenpapier. Laat ze minstens 30 minuten rusten, zodat ze op kamertemperatuur kunnen komen.
- Tweede bakbeurt (afbakken): Verhoog de temperatuur van de olie naar 180°C. Bak de frieten opnieuw, dit keer voor max 3-4 minuten, totdat ze goudbruin en krokant zijn. Werk in kleine porties om ervoor te zorgen dat de olie heet blijft en de frieten gelijkmatig bakken.
- Serveren: Haal de frieten uit de olie, laat ze kort uitlekken op keukenpapier en bestrooi direct met zout naar smaak. Serveer de frieten warm met je favoriete saus of als bijgerecht bij stoofvlees.
Voedingswaarden
Serving: 1portie | Calories: 600kcal