IJstaart van parfait Triple Sec met sinaasappel en een marsepein omhelzing

Een verfijnde parfait met de subtiele smaak van Triple Sec en een schitterende afwerking met marsepein. Perfect voor een feestelijk diner of speciale gelegenheid!
Bereidingstijd: 30 minuten
6 uur
Totale tijd: 6 uur 30 minuten
Gang: Dessert
Keuken: Frans
Trefwoord: parfait, triple sec
Porties: 8

Ingrediënten
 

Parfait

  • 8 eigelen
  • 120 g suiker
  • 80 g water
  • 30 g Triple Sec (likeur)
  • 300 g slagroom
  • 1 sinaasappel (fijn geraspte schil)

Afwerking

  • 150 ml slagroom
  • 1 tl poedersuiker
  • sinaasappel (fijn geraspte schil)

Instructies

  • Verzamel de nodige hulpmiddelen en alle ingrediënten

Slagroom Kloppen

  • Klop de slagroom tot deze net stevig is (lobbig maar nog luchtig, niet te stijf).
    opgeklopte room

Pâte à Bombe Voorbereiden

  • Doe de suiker en het water in een steelpannetje en zet op het vuur.
  • Doe de eigelen in de mengkom.
  • Als de suikersiroop 110°C is start met het mengen van de eigelen. Laat de suikersiroop ondertussen nog verder opwarmen tot 118°C.

Samenvoegen met Eigelen

  • Giet de hete suikersiroop in een dun straaltje bij de kloppende eigelen. Zorg ervoor dat je blijft kloppen om stolling te voorkomen.
  • Voeg de geraspte sinaasappelschil en de Triple Sec toe.
  • Blijf kloppen totdat het mengsel dikker wordt en op kamertemperatuur is afgekoeld. Dit is je pâte à bombe.
    Pâte à bombe

Samenstellen van de Parfait

  • Spatel de afgekoelde pâte à bombe voorzichtig door de slagroom. Doe dit in delen en zorg dat je de luchtigheid behoudt.
  • Giet het mengsel in een diepvriesbestendige vorm of ijsvorm en dek af met plasticfolie.
    Parfait in de ijsvorm

Invriezen

  • Plaats de parfait in de vriezer voor minimaal 4-6 uur, bij voorkeur een hele nacht.

Marsepein Voorbereiden

  • Rol de marsepein uit met het gewenste motief van een matje. Vorm deze later rond de parfait als decoratieve afwerking.
    Parfait ijstaart met marsepein

Slagroomafwerking

  • Klop vlak voor het serveren de 150 ml slagroom samen met de poedersuiker tot stevige pieken.
  • Voeg wat fijn geraspte sinaasappelschil toe voor een frisse toets.
  • Spuit de slagroom langs de onderrand van de parfait om de open ruimte op te vullen en een elegante afwerking te geven.

Serveren

  • Haal de parfait ongeveer 10-15 minuten voor het serveren uit de vriezer.
  • Ontvorm de parfait en breng de voorbereide marsepein eventueel aan rond de zijkanten.
  • Versier verder met wat extra sinaasappelzeste of een dun plakje sinaasappel.

 
 

Tips

  • Voorbereidingstip: Je kunt de marsepein al eerder klaarmaken en luchtdicht bewaren, zodat je deze snel kunt aanbrengen voor het serveren.
  • Variatie: Vervang de Triple Sec door Grand Marnier voor een intensere sinaasappelsmaak of kies voor een andere likeur zoals Cointreau.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept beoordeling




Scroll naar boven